Прес-конференція в УНІАН: "Американський інвестор Доріан Фоїл став жертвою шахрайства на ринку цінних паперів" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: "Американський інвестор Доріан Фоїл став жертвою шахрайства на ринку цінних паперів"

(17.11.2014)
Американський інвестор просить президента України сприяти у розслідуванні шахрайства на фондовому ринку

Голова міжнародної інвестиційної компанії Foyil Capital Limited Доріан Фоїл звернувся до президента України Петра Порошенка з проханням посприяти у розслідуванні незаконного привласнення шахраями активів компанії.

«Ми просимо президента захистити інтереси іноземних інвесторів в Україні і взяти справу під особистий контроль. Просимо доручити Генеральній прокуратурі України негайно перевірити законність рішення Подільської районної прокуратури і відновити наше розслідування у справі про розкрадання активів. Доручити СБУ перевірити законність дій посадових осіб, які можуть бути ланкою у шахрайській схемі на фондовому ринку України», - повідомив керівник Foyil Capital Limited на прес-конференції в УНІАН.

Розповідаючи про суть справи, Фоїл зазначив, що у липні поточного року він продав Олександру Смалію і опосередковано Сергію Голубицькому свою компанію Foyil Securities New Europe, яка є ліцензованим українським брокером. Надалі продана компанія за умовами угоди була перейменована у Uр Securities. Тим не менш, Фоїл продовжив обслуговувати рахунки у цінних паперах Foyil Capital Limited у проданої компанії.

За словами іноземного інвестора, нові власники компанії незаконним шляхом привласнили дивіденди Foyil Capital Limited на суму майже 770 тис. грн. Крім того, шахраї вивели з компанії усі активи у цінних паперах, приблизна вартість яких - понад 1 млн дол. «Цей випадок фінансового тероризму загрожує не лише моїм інвесторам, а й також іншим 300 українським інвесторам», - заявив він.

У зв'язку з цим Фоїл звернувся до суду і згодом на дане майно було накладено арешт з метою недопущення його перепродажу. Проте пізніше прокуратура Подільського району Києва закрила кримінальне провадження у даній справі.

«Поки тривало слідство, на моїх співробітників, які є постраждалою стороною, постійно чинився тиск з боку прокурора прокуратури Подільського району Києва Микити Ільїна. Зрештою, 28 жовтня цього року він підписує постанову про закриття кримінального провадження, не побачивши у крадіжці цінних паперів і коштів клієнтів складу злочину. Усі наші спроби відновити розгляд справи не дали результату», - сказав Фоїл.

Він зазначив, що власник компанії UP Securities Олександр Смалій зняв себе з посади керівника компанії, призначивши на це місце Олександра Тарасова, який раніше був засуджений на 4 роки за крадіжку. Після закриття кримінального провадження і «розморожування» активів Тарасов перерахував вкрадені цінні папери на рахунки фізосіб і підприємств, розміщених у не підконтрольній Україною зоні АТО. «Немає ніякої гарантії, що ці кошти не будуть використані для фінансування терористів з метою подальшої дестабілізації ситуації в Україні», - додав Фоїл.

Підбиваючи підсумки прес-конференції, американський інвестор зазначив, що відсутність реакції з боку керівництва країни стане негативним сигналом для іноземних інвесторів, які планують вкладати кошти в економіку України. «Нестабільність української економіки, рейдерські атаки на бізнес, корупція, неідеальне законодавство, упереджені рішення українських судів сьогодні - все це перешкоджає входженню в країну іноземних інвесторів ...

Ймовірність повернути наші цінні папери поки висока, однак якщо зараз не буде ніякої реакції з боку правоохоронних органів, вона буде прямувати до нуля. Якщо це станеться, це буде чітким сигналом для іноземних інвесторів, що зараз не час дивитися на Україну», - підкреслив Фоїл.

Довідка УНІАН. Група компаній Foyil Group була заснована у 1996 році з відкриттям компанії з управління активами, спрямованої на фондові ринки, що розвиваються, Європи та світу в цілому. У квітні 1997 року було засновано Foyil Ukrainian Opportunity Fund із загальною сумою статутного капіталу в розмірі 50 мільйонів доларів США. Група компаній через свої структурні підрозділи надає послуги управління інвестиційними та недержавними пенсійними фондами, консультаційні послуги у сфері злиття і поглинання компаній, здійснення процедури первинного розміщення акцій на біржі, а також здійснює розрахунки за операціями та надає послуги зберігача цінних паперів своїм клієнтам.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти