Прес-конференція в УНІАН: "Кіровоградські ковбої" - фермери зі зброєю захищаються від рейдерів " - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: "Кіровоградські ковбої" - фермери зі зброєю захищаються від рейдерів "

(15.11.2016)
З початку поточного року в результаті рейдерських захоплень в Україні було знищено близько 2 тисяч сільськогосподарських підприємств, внаслідок чого майже 40 тис. фермерів втратили свою роботу, повідомив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик на прес-конференції в УНІАН.

«З початку року було знищено майже 2 тис. фермерських підприємств по всій території нашої країни. За інформацією профільних асоціацій, близько 40 тис. осіб втратили робочі місця», - сказав він.

Найбільше захоплень у цьому році, за даними експерта, сталося у Кіровоградській, Волинській, Дніпропетровській і Хмельницькій областях.

«В одній лише Хмельницькій області за останні місяці рейдерським атакам було піддано майже 200 фермерських господарств», - сказав Скоцик.

При цьому він зазначив, що з часом кількість рейдерських нападів на вітчизняних аграріїв лише зростає. За словами експерта, це викликано нагнітанням ситуації навколо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Голова Аграрної партії повідомив, що гектар землі в Україні коштує дуже дешево порівняно з європейськими країнами. Тому зловмисники, сподіваючись на відкриття ринку землі з 1 січня наступного року, планували перепродати захоплені землі за значно вищою ціною і, таким чином, отримати більший прибуток.

«Корпоративні права сільськогосподарських підприємств на гектар землі в Україні коштує в середньому 300-500 дол., а гектар землі в сусідній Польщі – 13-15 тис. дол. Багато ділків вирішили, що, якщо змусити фермера сьогодні перепродати корпоративні права на підприємство, або просто витіснити його з його ж землі, дуже швидко можна було б у січні-лютому наступного року продати землю за 3-7 тис. дол. і заробити на цьому величезні гроші», - зазначив Скоцик.

З метою врегулювання ситуації він запропонував розробити повний пакет законів у земельній сфері і виробити чіткий механізм відкриття земельного ринку. За його словами, це необхідно для того, щоб убезпечити українських фермерів від можливих незаконних дій з боку недоброзичливців після скасування мораторію. Також експерт запропонував удосконалити систему оподаткування українських аграріїв і підпорядкувати місцеву поліцію місцевим громадам. А доти він порадив аграріям захищати себе самостійно, зазначивши, що подібні приклади самоорганізації фермерів в нашій країні вже існують.

Співголова спілки «Бобринецький загін самооборони «Кіровоградські ковбої» Юрій Крутько, який також був присутній на прес-конференції, повідомив, що після чергового нападу на сільгосппідприємство в Кіровоградській області фермери взяли в руки зброю і об'єдналися для захисту своєї землі.

«Ми зібралися через кілька днів після цього випадку (рейдерського нападу – УНІАН), ми вирішили створити свій загін самооборони... Ми проводили навчання», - сказав він.

Станом на сьогодні, за словами Крутька, формування «Кіровоградські ковбої» налічує близько 300 озброєних фермерів, при цьому вся їхня зброя легальна і зареєстрована.

Фермер Ігор Волошенюк на прес-конференції повідомив, що в Україні існує безліч прикладів, коли зловмисники намагалися захопити землі фермерів, використовуючи при цьому різні методи. Поширеними способами тиску на землевласників є різке підвищення ціни за оренду землі, яку фермер не може оплатити, а також судові махінації.

«Люди повинні організуватися, ні на кого не розраховувати, лише вони самі зможуть захистити те, що вони нажили», - підсумував Волошенюк.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти