Прес-конференція в УНІАН. "Боротьба з піратськими сервісами і захист інтелектуальної власності в Україні" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН. "Боротьба з піратськими сервісами і захист інтелектуальної власності в Україні"

(30.11.2016)
Закриття одного з найбільших нелегальних онлайн-кінотеатрів України fs.to, а також анонсований на 1 грудня вихід з ринку файлообмінника Ex.ua дадуть змогу легальним онлайн-кінотеатрам збільшити абонентську базу і кількість пропонованого користувачам контенту.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила голова Ради Асоціації «Телекомунікаційної палати України» Тетяна Попова.

«Сьогодні закриття одного піратського ресурсу, повідомлення про те, що йде інший найбільший ресурс – це можливість для легальних сервісів розширити, з одного боку, свою абонентську базу, а з іншого боку – пропозиція контенту», - сказала Попова

Вона зазначила, що українські користувачі обирають піратські ресурси не тому, що вони проти платити в середньому 70 грн на місяць за легальний перегляд відеоконтенту, а тому, що пропозиція на нелегальних ресурсах у сотні разів перевищує кількість контенту легальних сервісів.

Засновник OTT-сервісу DIVAN.TV Андрій Колодюк під час прес-конференції зазначив, що в Україні існує лише 7 легальних сервісів для платного перегляду контенту, які сплачують відрахування правовласникам. Їх небагато, оскільки в країні недостатньо активно борються з піратством.

«Кілька сервісів заявили, що сьогодні останній день їх роботи. Я сподіваюся, що те саме станеться і з усіма іншими сервісами, які добровільно або стануть легальними, або просто підуть з ринку», - сказав Колодюк.

Член ради «Телекомунікаційної палати України» Сергій Бойко на прес-конференції зазначив, що для створення конкуренції піратським сайтам необхідно нарощувати базу контенту. Однак для цього необхідно домовитися з іноземними правовласниками про купівлю контенту зі знижкою для українських сервісів. Тоді через один-три роки в Україні можна буде побудувати достатньо розвинений ринок легальних сервісів для перегляду фільмів і серіалів.

«Якщо в нас повірять, ми можемо купити зараз за дуже дешево. І це моє послання до правовласників. Якщо ми на рік встановимо пільгові ціни, розуміючи, що ринок повинен рости, нашим завданням буде виховати ринок, щоб у майбутньому він приносив гроші, а люди не відчували, що у них вимагають гроші ні за що», - сказав Бойко

Директор з розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов під час прес-конференції зазначив, що не потрібно забувати і про функції держави у боротьбі з піратством. Зокрема, власників піратських ресурсів необхідно притягати до кримінальної відповідальності.

«Першим кроком мають бути жорсткі дії держави стосовно піратів з конкретними строками для конкретних людей», - сказав Гречанінов.

Водночас заступник генерального директора з правових питань групи «1+1 Медіа» В'ячеслав Мієнко зазначив на прес-конференції, що обвинувальних вироків стосовно піратів не було в тому числі і через те, що правовласники не до кінця розуміють, як працюють державні механізми.

«Важливо довести права, важливо довести шкоду і зафіксувати сам факт правопорушення. Ці всі стадії необхідно пройти, щоб можна було належним чином оформлені матеріали передавати далі», – пояснив Мієнко.

Він також зазначив, що дуже важливо пояснювати людям шкоду піратства для всієї країни, щоб воно сприймалося як акт крадіжки з боку будь-кого, хто користується піратськими ресурсами.

Директор з маркетингу онлайн-кінотеатру MEGOGO Іван Шестаков повідомив на прес-конференції, що щорічно піратські ресурси в Україні заробляють близько 150 млн грн, а економіка країни втрачає від цього 1,4 млрд грн на рік.

Також він зазначив, що внаслідок боротьби з піратськими ресурсами в Україні збільшується відвідуваність нашими громадянами російських піратських сайтів, особливо соціальних мереж ВКонтакте і Одноклассники, які також не дотримуються права виробників контенту.

«Це вже не питання боротьби з піратством, це питання інформаційної безпеки держави. Тут питання протидії та відповідних заходів», - сказав Шестаков.

Відповідаючи на запитання про те, чи можливо закрити доступ до російських сайтів, Шестаков відповів, що така можливість є.

Як повідомляв УНІАН, 5 листопада 2016 року департамент кіберполіції Національної поліції України припинив роботу одного з найбільших онлайн-кінотеатрів України fs.to, який нелегально обслуговував до мільйона користувачів і завдав правовласникам близько 5 млн грн збитку.

У 2012 році після звернення Торгового представництва США міліція закрила один з найбільших українських порталів обміну файлами Ех.иа.

Після закриття Ех.иа користувачі інтернету на знак протесту масово атакували сайти МВС, президента, уряди, Партії регіонів, Нацбанку, СБУ та ін.

2 лютого 2013 року міліція відкликала вимогу про блокування порталу Ех.иа, а 3 лютого ресурс частково відновив роботу.

Також у середині листопада популярний торрент-трекер Torrents.Net.UA оголосив про припинення своєї роботи в Україні на невизначений час.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти