ЄС збільшить фінансову підтримку заходів зі зменшення радіації на колишньому заводі з переробки урану в Кам’янському - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

ЄС збільшить фінансову підтримку заходів зі зменшення радіації на колишньому заводі з переробки урану в Кам’янському

(05.12.2016)
ЄС розширить свою фінансову підтримку негайних заходів з поліпшення безпеки на «Придніпровському хімічному заводі» (ПХЗ) у місті Кам’янське (колишній Дніпродзержинськ). Найостанніший проект з бюджетом у 3,5 млн. євро буде впроваджено за допомогою Науково-технологічного центру в Україні, міждержавної організації, до якої входять Україна, Європейський Союз та Сполучені Штати Америки. Головне завдання центру – сприяти мирному використанню ядерної науки і технологій.

У 1947-1992 роках ПХЗ був одним з найбільших підприємств з переробки урану у колишньому Радянському Союзі. Після припинення роботи заводу та попри те, що підприємство розташовано дуже близько до житлових районів Кам’янського, завод залишили у стані спрацювання. Протягом багатьох років він був джерелом обмеженої радіаційної безпеки, низького рівня безпеки та нормативного контролю. Окрім того, люди, які й досі продовжують працювати на території ПХЗ, піддаються діям випромінювання, яке удесятеро перевищує норми захисту від радіації.

Випромінювання та екологічна безпека є вкрай важливими для жителів Кам’янського. Місцева спільнота вважає, що колишній завод з переробки урану чинить надто негативний вплив на довкілля та громадське здоров’я.

У той час, як український уряд вдався до низки заходів з поліпшення радіаційної ситуації на заводі, нестача фінансування, прогалини у відповідному законодавстві, брак технічного експертного потенціалу у виведенні з експлуатації та санації таких застарілих об’єктів, змусили Україну звернутися за міжнародною підтримкою.
У 2014-2016 роках ЄС у співпраці з урядом України зробили перший крок у напрямі створення безпечного середовища. Це відбувалося за допомогою впровадження проекту в 1,1 млн. євро, метою якого є віднайдення ефективного довготривалого рішення щодо виведення з експлуатації та санації колишнього радянського об’єкту з переробки урану. Це рішення буде використано як підґрунтя для Національної стратегії з управління Придніпровським хімічним заводом.

Довідкова інформація: Чинний та майбутні фінансовані Євросоюзом проекти, що стосується Придніпровського хімічного заводу, мають на меті стабілізувати чинну екологічну ситуацію та створити безпечне радіаційне середовище для спільноти Кам’янського. Йдеться про розвиток стратегії, впровадження негайних безпекових заходів і заходів з радіаційної безпеки та початкові роботи з ліквідації наслідків забруднення на заводі.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти