Прес-конференція в УНІАН "Створення агро- і нафтохолдингів в системі Держрезерву як запорука ефективності і прозорості" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН "Створення агро- і нафтохолдингів в системі Держрезерву як запорука ефективності і прозорості"

(19.04.2017)
Державне агентство резерву України (Держрезерв) у рамках реформи своєї структури планує до кінця 2017 року створити холдингову держкомпанію «Агрорезерв», яка об'єднає 10 підприємств аграрного спрямування, підпорядкованих відомству, що дозволить залучити іноземні інвестиції, збільшити вартість активів та покращити ефективність управління ними. Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Держрезерву Вадим Мосійчук.

«У нас є 10 підзвітних підприємств. Сумарною потужністю до 1 млн тонн зберігання зернових... На 2017 рік наша головна мета - об'єднання цих підприємств в єдине держпідприємство «Агрорезерв» і подальша його корпоратизація», - сказав Мосійчук.

За його словами, створення єдиного агрохолдингу, зокрема, підвищить ефективність управління активами, а також дозволить залучити іноземні інвестиції.

«В рамках консолідації та корпоратизації б ми хотіли на наступному етапі залучити інвесторів в це держпідприємство. Ми розглядаємо у 2019-2020 роках часткову реалізацію пакета акцій до 25% на фондових майданчиках, але держава залишає за собою стратегічний пакет акцій», - сказав Мосійчук, додавши, що за результатами оцінки аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» вартість необігових активів 10 підприємств аграрного спрямування Держрезерву становить 1 млрд грн.

У свою чергу, генеральний директор аудиторської компанії «Бейкер Тіллі Україна» Олександр Почкун повідомив, метою об'єднання в одну компанію є також посилення контролю держави за активами цих підприємств.

«Ситуація на підприємствах є неоднорідною. Є підприємства з кращим менеджментом, є зі слабкішим менеджментом, або з великими, так скажімо, історичними проблемами», - сказав Почкун.

Він зазначив, що робота з оцінки підприємств у 2016 році тривала півроку, в ході якої були визначені основні проблеми. «Після цього ми зробили невелике дослідження, як ці проблеми вирішуються. Ми бачимо, що є позитивні зміни, багато проблем вже виправлені, що дає можливість для початку наступного етапу – фактичного об'єднання цих підприємств», - сказав Почкун, додавши, що за підсумками 2016 року була відзначена позитивна динаміка в обсягах наданих послуг даними підприємствами, а також у тому, що вони стали прибутковими.

Голова Держрезерву Мосійчук повідомив, що наступним етапом, за аналогією зі створенням «Агрорезерву», буде створення холдингової держкомпанії «Нафторезерв».

«Створення двох компаній «Агрорезерв» і «Нафторезерв» дасть можливість підвищити ефективність управління підприємствами, поліпшить заходи з виконання основної функції Держрезерву – забезпечення потреби держави у матеріальних цінностях, а для держави - це можливість збільшити капіталізацію, тобто вартість держактивів, і залучити інвестиції в ці підприємства», - сказав він.

Крім цього, Мосійчук повідомив, що Держрезерв ініціює створення незалежних наглядових рад на своїх підприємствах.

«Сподіваюся, що у другому кварталі цього року у нас пройдуть необхідні етапи для створення наглядових рад. Ми розглядаємо наглядову раду як ефективний незалежний інструмент, який убезпечить підприємства Держрезерву від політичного та іншого впливу, і дасть можливість розвиватися в найбільш ефективному напрямі», - сказав він, додавши, що членами наглядових рад також можуть стати іноземні представники.

Як повідомляв УНІАН, у 2015 році система Держрезерву отримала майже 5,5 млн грн чистого прибутку з маржею 2%, тоді як 2014 рік підприємства відомства закінчили зі збитками. За підсумками 2016 року підприємства Держрезерву отримали близько 10,7 млн грн прибутку.

Система державного резерву України – це група підприємств і організацій, завданням яких є організація зберігання продовольчих, енергетичних, промислових та інших товарів на випадок надзвичайних ситуацій державного масштабу. Подібні відомства існували в Україні з часів СРСР.

+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти