У Києві біля ВРУ активісти провели акцію з вимогою прийняти антитютюновий закон - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Києві біля ВРУ активісти провели акцію з вимогою прийняти антитютюновий закон

(18.09.2017)
Представники ГО «Життя» та коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» провели акцію під час засідання Погоджувальної ради із вимогою внести у порядок денний найближчих пленарних тижнів антитютюновий законопроект №4030а, щоб заборонити викладку сигарет у вітринах магазинів. Законопроект вже розглянув профільний Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я та рекомендував до першого читання.

Учасники акції звернули увагу депутатів на проблему розміщення яскравих викладок сигарет у вітринах магазинів, що стимулює дітей починати курити. Для цього активісти принесли макет кіоска із сигаретами та обнесли його червоною стрічкою, щоб показати, що реклама сигарет у вітринах магазинів – це місце злочину проти дітей.

В Україні реклама, спонсорство та просування тютюнових виробів заборонені, проте виробники сигарет використовують магазини для стимулювання продажу своїх товарів й залучення нових клієнтів до нікотинової залежності.

«Вітрини точок продажу перетворились на справжні рекламні площі тютюну. Викладку сигарет оформлюють із використанням світлового обладнання, яскравих цінників, мотиваційних лозунгів, картинок успішних і щасливих людей. Сигарети навмисно викладають у вітринах і біля кас у полі зору дітей, біля солодощів і снеків», - розповіла Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

За результатами дослідження Школи громадського здоров’я Університету Джонса Хопкінса (США) та ГО «Життя», проведеного вкінці 2016 р., українські школи оточені рекламою сигарет. Такого висновку дійшли після перевірки 460 точок продажу (супермаркетів, магазинів, кіосків та вуличних торговців) у радіусі 250 метрів навколо 102 шкіл Києва. У результаті дослідження було виявлено, що тютюнові вироби продають у 376 точках продажу, тобто у 82% від усіх перевірених місць, де реалізовують сигарети. Так, 96% пунктів продажу тютюну мають спеціальні яскраві викладки сигарет.

Це типові й дієві прийоми тютюнової індустрії для створення привабливого образу куріння та заманювання дітей до нікотинової пастки. Статистична інформація свідчить, що 90% курців спробували сигарети, не набувши повноліття, тобто до 18 років. Діти є важливою цільовою аудиторією для тютюнового бізнесу ще й тому, що вони у майбутньому зможуть замінити курців, котрі кинуть курити, або помруть внаслідок споживання сигарет.

Щоб вирішити проблему, необхідно заборонити розміщувати сигарети на відкритих полицях в українських магазинах, як це пропонує законопроект №4030а. Автори законопроекту, представники всіх фракцій ВРУ, наполягають на тому, щоб тютюнові вироби продавались у спеціальних шафках, що зачиняються непрозорими дверима. Таким чином діти, котрі приходять до магазинів, не будуть бачити смертельний товар. Це дозволить зруйнувати соціальну прийнятність сигарет і попередити початок куріння серед дітей. Адже дослідники у сфері контролю над тютюном стверджують, що діти, котрі бачать тютюнові вироби у магазинах, на 64% більш схильні почати курити.

Відповідно до даних Глобального опитування молоді у 130 країнах світу заборона демонстрації тютюнових виробів у точках продажу сприяє тому, що молодь менш схильна експериментувати з курінням сигарет. В іншому дослідженні було встановлено, що в країнах, де заборонили викладку сигарет спостерігається зниження поширеності куріння серед молоді у перший місяць після впровадження заборони.
Подібна заборона діє також у Канаді, Великій Британії, Норвегії, Фінляндії, Ірландії, Хорватії, Білорусі, Росії, Австралії, Новій Зеландії, Непалі, Панамі, Кенії.

Під час акції представники українських організацій, які займаються збереженням громадського здоров’я звернулись до народних депутатів та Голови Верховної Ради Андрія Парубія із проханням допомогти захистити здоров’я дітей України від тютюну й першочергово розглянути у першому читанні законопроект №4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)» від 19.07.2016 р.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти