Ініціатива "Дані міст" презентувала в агентстві УНІАН аудит даних на прикладі п’яти міст України - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Ініціатива "Дані міст" презентувала в агентстві УНІАН аудит даних на прикладі п’яти міст України

(29.03.2018)
Громадянська мережа «ОПОРА» закликає місцеву владу та громадських активістів приєднуватись до запуску в своїх містах електронних сервісів у рамках ініціативи «Дані міст», що дозволить спростити доступ жителів до публічної інформації.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила координатор ініціативи «Дані міст» від громадянської мережі «ОПОРА» Руслана Величко, презентуючи прототип порталу міських даних і освітнього онлайн-сервісу Good education, а також методологію аудиту даних на прикладі п'яти українських міст.

«Звичайно, ми закликаємо міста приєднуватись до цієї ініціативи, й ми будемо дуже раді допомогти містам впровадити політику відкритих даних і сервіси, які їх цікавлять. Але головний акцент на тому, що ми тут для того, щоб допомогти. Ми не хочемо робити за місто їх роботу, ми не хочемо влазити в їх системи, оскільки ми розуміємо всю відповідальність», - сказала Величко.

Вона нагадала, що ініціатива «Дані міст» проходила протягом майже півроку в Рівному, Вознесенську, Ужгороді, Коломиї та Миколаєві, які стали переможцями конкурсу «Відкритий виклик».

«Результат нашого проекту - три портали відкритих даних, ми їх відкрили спільно з міськими радами», - сказала Величко, додавши, що в Рівному був запущений громадський портал, оскільки ініціатива щодо його запуску виходила від громадських активістів, у Вознесенську та в Коломиї портали були запущені у співпраці з місцевою владою.

При цьому, за її словами, місцева влада великих - Ужгорода та Миколаєва - ще була не готова до такого кроку через занадто великий масив інформації та труднощі з його обробкою. «Ми будемо й надалі співпрацювати з містами. З цього досвіду ми зрозуміли, що з невеликими містами значно комфортніше працювати, тому що ти менше стикаєшся з політикою. Ми робитимемо акцент на такі міста як Вознесенськ та Коломия й можливо навіть ще менші», - сказала активістка.

Присутній на прес-конференції аналітик даних ініціативи «Дані міст» Роберт Лорян пояснив, що портали відкритих даних містять інформацію про різні сфери життя міста: освіта, екологія, дозвілля, транспорт, економіка, фінанси, земельні ділянки, реклама тощо.

«На портал можуть бути завантажені будь-які набори даних, які були отримані у відповідь, приміром, на інформаційні запити, або надані органами місцевої влади», - розповів Лорян.

Величко зазначила, що перед створенням порталів у містах було проведено аудит даних.

«До комплексу наших дій входив аудит даних, оскільки спочатку логічно розібратися, якою інформацією володіє місто, перш ніж її відкривати. Аудит ми намагались зробити так, щоб ніяк не впливати на роботу департаментів і загалом міської влади, не блокувати цю роботу й не втручатись, а навпаки передати методологію й більше допомогти, ніж втручатись, оскільки міська влада володіє певною особистою інформацією про городян та інформацією, пов'язаною з безпекою. До цієї інформації не повинен мати доступ ніхто, крім держчиновників», - зазначила вона.

Величко повідомила, що аудит даних проходив за такими критеріями: перелік, їх доступність, частота оновлення, а також форма подачі. Активістка зазначила, що в міських органах влади все ще є неоцифровані документи, робота над якими займе тривалий час.

Водночас, за її словами, активісти в містах зіткнулись із проблемою браку знань у місцевих чиновників про те, що таке відкриті дані. Тому активісти в цих містах проводили освітні заходи з метою навчання чиновників політиці відкритих даних.

«Необхідно навчати чиновників - чому саме такі формати, чому така структура даних має бути й показувати це все на прикладах, що ми й намагались робити», - зазначила Величко.

Величко повідомила, що в рамках проекту також було запущено сервіс Good education, завдяки якому можна отримати необхідну інформацію про освітні заклади міста.

«Спочатку цей сервіс був про те, як можна обрати школу, але зараз ми його дещо розширили, зараз там можна знайти садочки, а також гуртки», - сказала активіст.

Вона зазначила, що цей сервіс було запущено в Рівному, Вознесенську та Коломиї, а також найближчим часом очікується його запуск у Миколаєві та Ужгороді.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти