Акція із закликом підтримати внесення до порядку денного ВРУ антитютюнових законопроектів №2820 і №4030а - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Акція із закликом підтримати внесення до порядку денного ВРУ антитютюнових законопроектів №2820 і №4030а

(18.06.2018)
У Києві під Верховною Радою України відбулась акція коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну", де учасники закликали народних депутатів підтримати внесення у порядок денний антитютюнових законопроектів №2820 та №4030а.

Законопроект №2820 та №4030а за три роки так і не внесли на розгляд ВРУ у першому читанні, незважаючи на постійні подання Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я, а також численні листи підтримки від МОЗ, ВООЗ, лікарів та громадських організацій.

Окрім того, проект закону №2820 отримав підтримку від Уряду. “З огляду на те, що зазначеним законопроектом пропонується внести зміни до законодавства для приведення його у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС та Директиви 2003/33/ЄС, цей законопроект загалом підтримується Урядом України”, - про це написала у листі віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також законопроект №2820 включено в список законопроектів у сфері європейської інтеграції України, які потребують невідкладного розгляду Верховною Радою України.

"Законопроект №2820 відповідає положенням Директиви 2014/40/ЄС, які вже успішно виконуються у Європейському Союзі ще з травня 2016 року, а також Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Проте Верховна Рада майже за три роки з моменту реєстрації законопроекту так і не спромоглась розглянути його навіть у першому читанні. Законопроект №2820 відображає більшість важливих норм директиви та може бути доопрацьований в комітетах до другого читання. Молодь має право на рівний захист від тютюну, адже право на здоров’я не має кордонів", - наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО "Життя".

Так, законопроектом пропонуються такі зміни: впровадження заборони на ароматизовані сигарети, збільшення та оновлення графічних попереджень про шкоду куріння, запровадження заборони на продаж електронних сигарет дітям, розкриття складу тютюнових виробів, заборона реклами тютюну в Інтернеті.

Водночас законопроект №4030а також відповідає передовому європейському досвіду з боротьби проти тютюну і накладає заборону на викладку сигарет у вітринах магазинів, розширює перелік місць, де курити буде заборонено, удосконалює контроль на виконанням антитютюнового законодавства.

Фахівці з контролю над тютюном наголошують, що тютюнокуріння є однією із основних причин виникнення серцево-судинних, легеневих та онкологічних захворювань. Тому для збереження здоров’я українців, зокрема молодого покоління, важливо на державному рівні боротися з тютюновою епідемією.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти