Прес-конференція в УНІАН: «Репродуктивна медицина України: від скандалу до скандалу?» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: «Репродуктивна медицина України: від скандалу до скандалу?»

(23.07.2018)
Українська асоціація репродуктивної медицини спільно з представниками профільних комітетів Верховної Ради та Міністерства охорони здоров’я підготували проект закону «Про допоміжні репродуктивні технології» з метою ініціювання належного правового регулювання сфери допоміжних репродуктивних технологій.

Про це заявили під час прес-конференції в УНІАН доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету, президент Української асоціації репродуктивної медицини, лауреат Державної премії України Олександр Юзько; кандидат медичних наук, директор клініки репродуктивної медицини «Надiя», лауреат Державної премії України, віце-президент УАРМ Валерій Зукін; адвокат, керівник «Адвокатського бюро Олени Бабич» за спеціалізацією «медичне право» Олена Бабич.

За їх словами, законодавство, що регламентує сферу допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) в Україні, у тому числі сурогатне материнство, є цілком задовільне, а головна проблема полягає у невиконанні чинних вимог нормативно-правових актів.

«Я вважаю, що переважна більшість наших клінік є законослухняними… Моє тверде переконання – не заборона, не обмеження, не обрізання можливостей, а правова профілактична робота і динамічний розвиток повинен бути основою нашої роботи», - сказав Юзько.

«Щодо питання, яке останній тиждень так активно обговорюється, - сурогатного материнства... Сурогатне материнство в Україні не є домінуючим в роботі клінік, а займає в роботі переважної більшості клінік останнє місце… Чинне законодавство, що регламентує сферу допоміжних репродуктивних технологій, зокрема сурогатне материнство, не є досконалим, але цілком задовільне», - сказав він.

Водночас, за його словами, не всі заклади охорони здоров’я, які застосовують ДРТ, дотримуються норм чинного законодавства і наказів МОЗ.

«На нашу думку, проблема, насамперед, полягає не у недосконалому законодавстві, а у невиконанні існуючих вимог нормативно-правових актів України або в неправильній їх інтерпретації. Українська асоціація репродуктивної медицини наголошує на тому, що є неприпустимим використання закладами охорони здоров’я, які виконують ДРТ, в програмах сурогатного материнства ембріонів потенційних батьків, які не мають з ними генетичної спорідненості. З метою ініціювання належного правового регулювання сфери ДРТ Українська асоціація репродуктивної медицини спільно з представниками профільних комітетів Верховної Ради та МОЗ підготували проект закону України «Про допоміжні репродуктивні технології», - розповів Юзько.

Також, як додав експерт, командою УАРМ підготовлено проект змін до наказу №787 МОЗ України 2013 року «Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні», які покликані удосконалити діючий порядок застосування ДРТ в Україні.

Зукін нагадав, що в 2012 році було подано законопроект щодо реалізації основних позицій, які викликали неурегульованість.

«Цей проект пройшов всі комітети Верховної Ради, він був прийнятий ВР 16 жовтня 2012 року, але 2 листопада на нього було накладено вето президента. Після цього у нас були певні спроби цей документ реалізувати на рівні закону. Нам це не вдалося… На рівні наказу №787 МОЗ, а також на рівні рекомендацій УАРМ основні положення цього закону були реалізовані, але на рівні підзаконного акту та рекомендацій. Переважна більшість українських клінік цих рекомендацій дотримуються, але для того, щоби це якось узаконити та об’єднати, зараз ми спробуємо реалізувати це на рівні закону», - заявив він.

«Не наша мета – з’ясовувати, чи є там якісь правопорушення в клініці, стосовно якої є звинувачення, це справа правоохоронних органів і суду. Але подібні скандали не йдуть на користь позитивному іміджу репродуктивної медицини, і вони підривають довіру пацієнтів до лікарів взагалі і довіру до репродуктивної медицини», - додав Зукін.

Як повідомляв УНІАН, 16 липня стало відомо, що в Києві викрито репродуктивну клініку, де сурогатні матері народжували дітей для вивезення за кордон.

За даними поліції, упродовж 2011–2018 років у клініці на основі підроблених довідок про генетичну спорідненість іноземців записували батьками новонароджених громадян України. На підставі цих документів іноземці вивозили немовлят за кордон як нерезидентів України. Відтак учасники оборудки вчиняли одну із форм торгівлі людьми – незаконну угоду, об’єктом якої є малолітні діти.

Протиправну діяльність організував на базі створеної ним клініки у сфері репродуктивної медицини 41-річний іноземець. Поліцейські встановили особи кількох сотень сурогатних матерів, які користувалися послугами викритої клініки.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти