Прес-конференція в УНІАН за результатами першого року проведення ініціативи "Тютюн - не для дітей!" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН за результатами першого року проведення ініціативи "Тютюн - не для дітей!"

(30.05.2019)
У Києві представники громадської спілки «Національна організація роздрібної торгівлі» (НОРТ) та власники торговельних мереж представили результати першого року проведення загальнонаціональної ініціативи «Тютюн – не для дітей!».

Презентація відбулася на прес-конференції в агентстві УНІАН.

За словами голови ГС НОРТ» Юрія Бондарєва, вищезгадану ініціативу громадська спілка започаткувала рівно рік тому, 30 травня 2018 року, для запобігання продажу тютюнових виробів неповнолітнім.

За його словами, для того, аби краще розуміти потреби продавців, на замовлення НОРТ компанія «Kantar Україна» провела опитування серед продавців тютюнових виробів.

Директор з роботи з ключовими клієнтами «Kantar Україна» Марина Заброда повідомила, що дослідження показало, що 60% покупців демонструють невдоволення на прохання показати документи.

Вона наголосила, що особливо це стосується неповнолітніх, які часто можуть проявляти ознаки агресії.

Крім того, Заброда зазначила, що серед продавців поширена проблема незнання законодавства щодо того, які документи вони повинні просити для підтвердження віку та щодо відповідальності продавця за продаж тютюнових виробів неповнолітнім.

«Якщо продавці у великих тютюнових мережах більш обізнані, то ситуація з реалізаторами у невеликих точках роздрібної торгівлі інша - вони навіть не знають, які контролюючі органи і за якою процедурою мають їх перевіряти», - наголосила вона.

За даними дослідження, продавці виправдовували продаж тютюнових виробів неповнолітнім та недостатньо ретельну перевірку віку покупця своїм невдоволенням умовами праці, низькою заробітною платнею, а також прямою залежністю свого прибутку від виторгу.

«За допомогою цього дослідження ми змогли сформулювати спеціальну брошуру з тією інформацією, якої не вистачає продавцям... Безпосередньо до торгових точок передано 9,5 тис. таких брошур», - зазначив Бондарєв.

Заброда зауважила, що у компанії «Kantar Україна» провели ще одне опитування серед 200 продавців у Києві, Львові, Одесі, Дніпрі та Харкові. Воно показало, що після запровадження такої інформаційної кампанії по всій Україні 96% з опитаних продавців вже питали вік у клієнтів та вимагали документи для підтвердження факту повноліття.

Власник торговельної мережі «Ганул» Микола Ганул зазначив, що його мережа приєдналась до ініціативи рік тому та вже проводила певні заходи з інформування своїх продавців та запобігання продажу тютюнових виробів неповнолітнім.

За його словами, незважаючи на такі заходи, деякі продавці все одно були необізнаними у цьому питанні, але завдяки спеціальним брошурам тепер можуть перевірити чи доповнити свої знання.

Ганул також наголосив, що велика відповідальність за продаж тютюнових виробів неповнолітним лежить в зоні відповідальності не лише продавців, а й самих громадян.

«Якщо у вас попросили документ, що підтверджує вік, просто пред’явіть його, без коментарів. Продавець не просто має право перевірити ваш вік, він зобов’язаний це зробити, якщо має сумніви щодо віку покупця», - зауважив він.

За словами керівника торгового дому «ТОРГ СІТІ» Віталія Зубова, незважаючи на досить розвинене законодавство щодо боротьби з палінням неповнолітніх, деякі з цих заборон все ж таки «мають місце лише на папері».

Бондарєв зазначив, що за рік ініціатива поширилась на 15 міст: Київ, Чернігів, Черкаси, Хмельницький, Львів, Дніпро, Одеса, Миколаїв, Херсон, Кропивницький, Харків, Кривий Ріг, Тернопіль, Вінниця, Житомир.

Голова НОРТ також підкреслив, що ініціатива і надалі впроваджуватиметься, та запросив інші організації та торговельні мережі до співпраці.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти