Прес-конференція в УНІАН «Наступного року надходження від податків на тютюн зростуть на 5 мільярдів гривень» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН «Наступного року надходження від податків на тютюн зростуть на 5 мільярдів гривень»

(22.12.2020)
ВЕРХОВНА РАДА «ВІДСТОЯЛА» ОДНАКОВІ ТЮТЮНОВІ АКЦИЗИ, ЯКІ ПРИНЕСУТЬ ДОДАТКОВІ 5 МЛРД ГРИВЕНЬ

Надходження до бюджету додатково зростуть на 5 мільярдів гривень завдяки зростанню акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи). Про це повідомили на пресконференції в інформаційній агенції «УНІАН», яку організувала громадська організація «ЖИТТЯ». 17 грудня Верховна Рада України відхилила правку №175 у законопроєкті №4065, яка передбачала зменшення податку на ТВЕНи (сигарети для IQOS, glo) та на сигарили.

«Шляхом підвищення акцизів нам вдасться підвищити доходи дефіцитного бюджету та захистити інтереси суспільства. Згідно з опитуванням КМІС, 67% українців підтримують підвищення податків на е-сигарети та ТВЕН з метою зменшення їх вживання. Незабаром депутати мають ухвалити комплексний антитютюновий законопроєкт №4358, який зареєстрував Комітет з питань здоров'я нації. Він забороняє викладку сигарет у вітринах магазинів, рекламу електронних пристроїв для куріння в Інтернеті та не дозволяє продаж цих товарів молодим людям до 21 року», – зазначила народний депутат України Лада Булах.

Згідно з дослідженням щодо оподаткування тютюнових виробів в Україні, яке провели Київська школа економіки, Vox Ukraine та некомерційна організація  Campaign for Tobacco-Free Kids, гармонізація акцизів на сигарети та ТВЕНи забезпечить рівні умови оподаткування. Для порівняння: у 2020 році акциз на ТВЕН становить приблизно 0,34 грн за штуку, а на сигарети – 1.21 грн за штуку. Завдяки збереженим змінам, у 2021 році акциз на ТВЕНи та сигарети зрівняється та становитиме 1.45 грн за штуку.

«Податкові інструменти вважаються найбільш ефективними для скорочення поширеності куріння, одночасно забезпечуючи наповнення державного та місцевих бюджетів. Ми підрахували, що завдяки збільшенню акцизних ставок на ТВЕНи протягом наступних п’яти років (2021–2025 рр.) доходи Держбюджету від акцизу на ТВЕНи становитимуть 103 млрд грн», – сказав асоційований дослідник Київської школи економіки Павло Яворський.

Усі тютюнові вироби однаково шкідливі, тому важливо, щоб податки та ціни були високими, таким чином менше дітей та молоді почне курити.

«Тютюновим лобістам не вдалося протягнути свої правки та пограбувати країну на кілька мільярдів гривень. Уже з 1 січня акцизні ставки на сигарети, ТВЕНи та сигарили зрівняються в ціні, що призведе не лише до зростання надходжень до бюджету, але й до скорочення споживання тютюнових виробів», – сказав голова правління ГО «Життя» Андрій Скіпальський.

Щороку в Україні від хвороб, викликаних вживанням тютюну, помирає 85 тис. українців. Ці смерті можна попередити, якщо діти та молодь не потраплятимуть у пастку тютюнових компаній та не стануть залежними від нікотину.

«Підвищення акцизів на тютюнові вироби для електричного нагрівання – це не лише наповнення бюджету, але й зменшення поширеності куріння, що сприятиме зниженню смертності від хвороб, які спричинені вживанням тютюну. У мене вже були пацієнти, що перейшли зі звичайних сигарет на так звані «електронні», але вони почали курити значно частіше та стали ще більш залежними від нікотину. Безпечного куріння не існує: куріння будь-яких сигарет збільшує ризик раку легень у 20 разів!», – зазначив нейрохірург-онколог Антон Шкіряк.

Як повідомляється в аналітичній доповіді Європейського регіонального бюро ВООЗ, останнім часом тютюнові корпорації усіма силами намагалися примусити Уряд та Парламент України переглянути чинне законодавство щодо оподаткування ТВЕН. У ВООЗ попереджають, що такі наслідки призвели б до втрати Держбюджетом кількох мільярдів гривень щороку, натомість ці кошти будуть виведені за кордон як прибуток транснаціональних тютюнових корпорацій.

«Громадськості треба об’єднуватися та співпрацювати з владою задля досягнення захисту життя та здоров’я українців. Як представник найбільшої пацієнтської організації в Україні, я точно знаю, що запобігати захворюванням набагато дешевше та ефективніше, ніж їх лікувати», – підкреслив голова Координаційної ради БО «100% Життя», Дмитро Шерембей.

У 2019 р. вперше за 10 років в Україні зросла поширеність куріння серед молоді, і це страшна статистика, на яку держава воліє не звертати уваги. Ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 зменшить цю невтішну статистику, адже заборонить агресивну рекламу електронних пристроїв для куріння, яка націлена на молодь. Безпечного куріння не існує: усі електронні пристрої для куріння містять важкі метали, канцерогени, гліцерин і пропіленгліколь. Їх куріння підвищує ризики онкології, хвороб серця та легень.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти