СБУ викликала Ярославського на допит як свідка по справі "Мотор Січ" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

СБУ викликала Ярославського на допит як свідка по справі "Мотор Січ"

(19.01.2021)
За словами Ярославського, акціонерів підприємства не допускають до управління, майже 1000 співробітників звільнені через фінансові труднощі заводу.

Власник і президент групи DCH Олександр Ярославський прибув у вівторок, 19 січня, на допит в Службу безпеки України як свідка у справі ПАТ "Мотор Січ" - авіабудівного підприємства, розвитком якого бізнесмен збирається займатися.

Як згодом повідомили адвокати, завтра його знову запросили прибути в СБУ.

Як передає кореспондент УНІАН, Ярославський дав кілька коментарів журналістам.

"Ситуація дуже проста: я акціонер і хочу брати участь в управлінні підприємством, яке придбав разом із китайськими інвесторами (компанією Skyrizon - УНІАН). З 2010 року ПАТ "Мотор Січ" не Державне підприємство, а з 2015 - навіть не стратегічне. Але, мабуть, наші державні мужі цього не знають, раз дають завдання розібратися з приватизацією "стратегічного" підприємства", - заявив Ярославський перед допитом в СБУ.

На питання журналістів про те, чи не пов'язує він дії українських силовиків із санкціями США щодо китайських компаній, Ярославський іронічно відповів, що не бачить в цьому причин, і додав, що сам знаходиться в списку санкцій, але Російської Федерації.

"Тому будь-які побоювання спецслужб, що я можу щось вивезти в Росію - виключені, я сам туди не в'їзний", – додав він.

Водночас за його словами, через недопуск акціонерів до управління ПАТ "Мотор Січ" має фінансові проблеми і поступово занепадає. Крім того, близько 10 тисяч працівників підприємства вже позбулися робочих місць.

"Ця ситуація мені дуже нагадала те, з чим ми зіткнулися 5 років тому на ХТЗ (Харківський тракторний завод - УНІАН). Все як під копірку: СБУ, зрада Батьківщині і так далі. Але історія нас розсудила: виробництво відновлено, навколо нього створюється Бізнес-парк високих технологій "Екополіс ХТЗ", а всі звинувачення луснули як мильні бульбашки", - підкреслив Ярославський.

Нагадаємо, в серпні 2020 року група DCH повідомила про намір розвивати українське авіабудування і, зокрема, ПАТ "Мотор Січ". Партнером DCH в цьому проекті є компанія Skyrizon (КНР). Нині "Мотор Січ" контролює екс-власник підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який очолює його з 90-х і 5 років тому продав свої акції китайцям. СБУ поки не повідомляє дату допиту Богуслаєва.

У грудні 2020 року китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" ініціювали міжнародний арбітражний процес проти України, щоб стягнути з держави 3,5 млрд доларів збитку, який був нанесений протизаконним блокуванням їм доступу на підприємство, в тому числі шляхом арешту акцій ПАТ "Мотор Січ" з ініціативи СБУ.

Для міжнародного арбітражу дії української сторони кваліфіковані як "незаконна експропріація інвестицій" та порушення умов україно-китайської Угоди про взаємне заохочення та захист інвестицій.

Як повідомляв УНІАН, 4 серпня 2020 року група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють компанію Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про співпрацю з розвитку українського авіабудування і безпосередньо запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок "Мотор Січ". Зокрема, компанія DCH купує у китайської компанії понад 25% акцій акціонерного товариства"Мотор Січ".

Після оголошення цього рішення було накладено додатковий арешт на акції компанії. Акції компанії раніше заарештовувалися на вимогу СБУ у 2017, 2018 і 2020 роках.

Президент України Володимир Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію з продажем контрольного пакету акцій "Мотор Січі" серед інших подібних підприємств і дати оцінку наслідкам цієї Угоди для економічних інтересів України. Прем'єр-міністр, своєю чергою, в інтерв'ю "Радіо Свобода" закликав не політизувати ситуацію і розв'язувати питання в судовому порядку.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти