Міжнародний круглий стіл в УНІАН: «Міжнародна медіаплатформа Україна - Азербайджан» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Міжнародний круглий стіл в УНІАН: «Міжнародна медіаплатформа Україна - Азербайджан»

(22.07.2021)
У Києві підписали меморандум про співпрацю та взаємодію при створенні і діяльності "Міжнародної медіаплатформи Україна–Азербайджан".

Мета платформи - оперативно, неупереджено і чесно інформувати широку громадськість України і Азербайджану про події, які відбуваються в обох країнах не тільки в політичній, а й інших сферах.

Урочисте підписання меморандуму відбулося в прес-центрі УНІАН під час проведення круглого столу за участю голови Об'єднаної діаспори азербайджанців України, доктора юридичних наук Хікмета Джавадова і голови громадської організації "Інститут постінформаційного суспільства" Дмитра Золотухіна.

Радник керівника Офісу президента України Олексій Арестович зазначив, що російськомовний, англомовний, тюркомовний і україномовний простір "давно перетворився на поле бою".

"Те, що раніше називалося ще двадцять років тому інформуванням, його вже не існує. Особливо це стосується російськомовного простору, тому що там практично будь-яке новинне повідомлення перетворено на такий ударний меседж, завдання якого дотримуватись цілей російського керівництва", - сказав Арестович.

Він зазначив, що не може згадати хоча б одне медійне російськомовне агентство або бодай афілійоване з Російською Федерацією, яке б неупереджено інформувало про 44-денну війну в Нагірному Карабасі минулого року.

"Тому для того, щоб уникнути цього тиску на обидві наші сторони, на людей, які нас читають, дивляться і беруть інформацію з джерел української преси та азербайджанської, - такий двосторонній міст давно потрібно було б навести. Ми можемо тільки вітати, що він наводиться зараз", - підкреслив Арестович і висловив надію, що створення "Міжнародної медіаплатформи Україна–Азербайджан" переросте в довгу, дружню і нескінченну співпрацю.

На його думку, системне, постійне і чесне інформування громадян щодо подій в Україні і Азербайджані може допомогти протидіяти недобросовісному впливу ззовні. "Тоді ми маємо дуже хороший шанс зробити роботу, яка дозволить людям отримувати реальну інформацію, причому як в режимі постійного, так і в режимі кризового реагування, що дуже важливо", - сказав Арестович.

У свою чергу, народний депутат Верховної Ради України, заступник голови групи з міжпарламентських зв'язків з Азербайджанською Республікою Людмила Марченко зазначила, що, коли загострилася ситуація в Карабасі, в Україні переживали з цього приводу і шукали об'єктивну інформацію. "Для нас це було важливо, оскільки в Україні насправді існує такий інформаційний вакуум при пошуку цілісної, першочергової інформації", - сказала Марченко.

Також вона зазначила, що існує проблема кібератак в інформаційному просторі і кібербулінгу.

За словами Марченко, одне із завдань створення "Міжнародної медіаплатформи Україна–Азербайджан" полягає в тому, щоб залучати журналістів України та Азербайджану до висвітлення подій, які відбуваються в обох країнах.

Вона вважає, що ця платформа має сприяти викоріненню такого явища, як інформаційний кібербулінг, обміну досвідом, в тому числі між журналістами.

Голова Об'єднаної діаспори азербайджанців України, доктор юридичних наук Хікмет Джавадов розповів, що його організація стежить за подіями в Україні і Азербайджані і порівнює вдалі проекти в ЗМІ в обох країнах.

"В останні роки є загальна проблема Азербайджану і України - це територіальна цілісність. В Азербайджані за 44 дня, що була вітчизняна війна, можна сказати, що вирішили цю проблему, але всі розуміють, що ворог так не думає, і думає, що найближчим часом візьме реванш, і крім того, я думаю, що Україну найближчим час також чекають ті дні, коли Україна буде повертати свої землі і очищати свою територію від терористів ", - заявив Джавадов.

Він підкреслив, що громадськість має бути готова до цього процесу. За його словами, під час війни в Азербайджані було багато дезінформації, і ресурси, які розповсюджували неправдиву інформацію, відомі. "І на жаль, це все публікували в українській пресі. Поки ми реагували на це, давали якісь спростування, вже більшість населення і читачів були дезінформовані ", - сказав Джавадов.

У зв'язку з цим він зазначив, що після багатьох обговорень з'явилося розуміння, що вже давно пора створити таку платформу, коли журналісти з Азербайджану і України будуть спільно працювати і поширювати правдиву інформацію.

Джавадов додав, що поява фейкових новин свідчить про те, що громадськість не знає правди.

"Можна проводити між представниками ЗМІ зустрічі, можна відправляти молодих журналістів з Азербайджану в Україну, щоб вони проходили тут практику. Також можна створити такий центр, де б оперативно інформацію, яка про Україну в Азербайджані виходить, відразу можна було перевірити через своїх колег, наскільки це правдива інформація. І створити в хорошому сенсі фільтр для об'єктивних новин, щоб про Україну в Азербайджані не поширювали (неправдиву) інформацію", - сказав він.

Голова громадської організації "Інститут постінформаційного суспільства" Дмитро Золотухін зазначив, що важливо спільно працювати в напрямку наповнення інформаційного простору об'єктивною інформацією, яка відображає двосторонню позицію України і Азербайджану.

За його словами, створення "Міжнародної медіаплатформи Україна–Азербайджан" відповідає цілям існування його організації, а саме пошуку та реалізації інструментів, які "будуть не тільки нас захищати від загроз, а й концентрувати роботу над тим, щоб розвивати себе і наших партнерів, оскільки крім сектора безпеки, крім загроз в інформаційній сфері, є величезна кількість тем, якими дійсно хотілося б займатися". Йдеться про енергетику, економіку, культурний обмін, спільний розвиток громад в обох країнах тощо.

"Ця ініціатива має відігравати таку проактивну роль, яка буде зосереджуватися на інтересах обох народів і країн", - сказав Золотухін.

У круглому столі також брали участь журналіст і режисер Фуад Алієв (Азербайджан), головний редактор газети "Слово Азербайджану" Дмитро Кулібаба, а також по відеозв'язку медіадиректор "Global Media Group" Гамід Гамідов, головний редактор інформаційного агентства "Report.az" Мурад Алієв, головний редактор інформаційного порталу "Міссія.Аз" і інтернет-каналу "Міссія.ТВ" Ніджат Даглар, головний редактор інформаційного агентства "Korrespondent.az" Расулзаде Заур Лятіф огли, незалежний журналіст, політичний оглядач Акпер Гасанов, заступник головного редактора видання "Vesti. Az" Заур Нурмамедов та інші учасники.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти