В УНІАН презентували проект та книгу Кіпіані “Дисиденти” - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

В УНІАН презентували проект та книгу Кіпіані “Дисиденти”

(11.10.2021)
У книзі, яка видаватиметься за підтримки Українського культурного фонду, зібрано понад 20 інтерв’ю з дисидентами.

У Києві за підтримки Українського культурного фонду (УКФ) презентували проект та книгу журналіста Вахтанга Кіпіані “Дисиденти”.

Презентація відбулася у прес-центрі УНІАН.

Нову книгу Кіпіані видає видавництво “Vivat”.

За словами директорки з комунікацій видавництва Галини Падалко, у збірку увійшли інтерв’ю Кіпіані з політв’язнями радянського часу - українцями, литовцями, естонцями, кримськими татарами й представниками інших національностей.

Книгу також доповнюватиме блок відеоінтерв’ю з дисидентами, з сучасними політв’язнями та правозахисниками, які розповідатимуть про своє життя, політичні переконання та ідеї.

“Ці відеорозмови, посилання на електронну книгу, а також переклади англійською, німецькою, литовською, естонською, івритом, кримськотатарською та російською мовами будуть розміщені у вільному доступі на сайті “Історична правда”, - зазначила Падалко.

Крім того, вона додала, що в рамках проекту, який підтримує УКФ, понад тисячі книг будуть передані до українських бібліотек та кафедр історії закладів вищої освіти.

“Я зрозумів, що окремі публікації - це добре, але потрібна й книжка, яка якось узагальнить, з одного боку, а з другого боку - залишить їх (дисидентів - УНІАН) у пам’яті нащадків саме як героїв великої історії”, - наголосив Кіпіані.

Він розповів, що загалом у книзі зібрано понад 20 інтерв’ю, близько двох третин з яких - з українцями.

Своєю чергою, дисидент і правозахисник Йосиф Зісельс підкреслив, що цей проект є вкрай важливим, адже стосується формування культури та політики пам’яті в Україні, а також передачі досвіду молодшому поколінню.

Як розповів історик та журналіст Едуард Андрющенко, він займався пошуком документів Комітету держбезпеки про кожного з інтерв’юйованих, щоб доповнити їхні інтерв’ю у книзі.

За його словами, не всі розсекречені документи КДБ є абсолютно достовірними, адже інформація у них часто перекручувалась.

Водночас Падалко додала, що на час реалізації проекту за підтримки УКФ видавництво не продаватиме ці книги на комерційній основі.

Вона уточнила, що читачі зможуть придбати їх пізніше, а наразі можуть ознайомитися із електронною версією.

***Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно з чинним законодавством, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти