Круглий стіл в рамках Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору" на тему: "Створення механізму страхування політичних ризиків для України" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в рамках Проєкту USAID "Реформування фінансового сектору" на тему: "Створення механізму страхування політичних ризиків для України"

(06.04.2023)
ПРОЄКТ USAID «РЕФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ»

СТРАХУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ МАЄ ВИРІШАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ І ЗРОСТАННЯ УКРАЇНИ

Київ, Україна (6 квітня 2023 року) – Для фінансування післявоєнного відновлення економіки України будуть потрібні значні обсяги українського та іноземного капіталу. Навіть зараз інвестори шукають механізми розподілу ризиків для захисту капітальних інвестицій. Але в Україні такі механізми – національні або іноземні – майже відсутні. Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору» провів круглий стіл за участю представників Уряду України, фінансової та бізнес-спільноти і міжнародних надавачів інвестиційних гарантій з метою обговорення того, що потрібно зробити зараз для сприяння інвестиціям в Україну.

Керівник Проєкту Роберт Бонд представив Концепцію створення механізму страхування воєнно-політичних ризиків в Україні. Мета полягає в тому, щоб забезпечити структуру для надання послуг страхування воєнно-політичних ризиків іноземним та українським інвесторам. Страхування воєнно-політичних ризиків має покривати ризики, пов’язані з війною, політичним насильством, тероризмом і негативним втручанням уряду у виконання контрактів.

Олександр Грибан, заступник Міністра економіки України, окреслив інвестиційні ініціативи та законодавчі стимули Уряду України, спрямовані на створення сприятливого клімату для інвесторів. Маркіян Дмитрасевич, заступник Міністра аграрної політики та продовольства, наголосив, що для подолання кризи, спричиненої війною, аграрному сектору вкрай важлива міжнародна підтримка. Перша заступниця Голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова представила бачення НБУ щодо довгострокової моделі страхування воєнно-політичних ризиків. Модерувала дискусію Юлія Вітка, заступниця керівника Проєкту USAID “Реформування фінансового сектору”.

Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору» представив чотири варіанти створення механізму страхування інвестиційних ризиків та розблокування міжнародного ринку страхування для України.

Варіант 1: створення спеціального Трастового фонду і Підрозділу андерайтингу в структурі існуючої агенції страхування воєнно-політичних ризиків. Це – найшвидше рішення, оскільки такий варіант міг би функціонувати на базі систем, кадрів та ресурсів вже існуючої організації.

Варіант 2: існуюча експертиза з питань страхування воєнно-політичних ризиків в межах нової структури управління. При такому гібридному варіанті держава-спонсор або установа-спонсор створює Трастовий фонд спільно з досвідченою агенцією зі страхування воєнно-політичних ризиків, яка діє як Організаційна платформа і бере на себе обов’язки Підрозділу андерайтингу та адміністрування.

Варіант 3: створюється нова агенція страхування воєнно-політичних ризиків. Національна або багатонаціональна агенція страхування воєнного-політичних ризиків діятиме як Організаційна платформа і «вирощуватиме» Підрозділ андерайтингу та адміністрування, передаючи новій юридичній особі знання, навички і підходи. Для такої структури буде потрібна своєрідна корпоративна культура, яка буде зосереджена на розвитку України.

Варіант 4: нова агенція страхування воєнно-політичних ризиків, що спирається на передову практику глобального ринку страхування цього виду ризиків. Впливова установа країни, яка надає підтримку, діятиме як Провідник і Розпорядник Трастового фонду. Приватний ринок страхування воєнно-політичних ризиків міг би надати організаційну платформу, методологію, експертизу з андерайтингу і людський капітал.

«Україні потрібен спеціальний Трастовий фонд, який залучатиме кошти і розділятиме ризики кредиторів, інвесторів і страховиків – як державних, так і приватних. Трастовий фонд має забезпечувати покриття «першого ризику» для залучення приватних перестраховиків, здійснення страхових виплат при настанні страхових випадків, пов’язаних з війною, політичним насильством, негативним втручанням Уряду, а також надання українським інвесторам таких самих опцій захисту, що й іноземним. Уряд України має відіграти критично важливу роль у визначенні інвестиційних пріоритетів і створенні відкритого, конкурентного, прозорого інвестиційного клімату», - прокоментував Роберт Бонд, керівник Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».

Проєкт USAID «Реформування фінансового сектору» - це п’ятирічна програма підтримки створення сучасного, ефективного і прозорого фінансового сектору, гармонізованого з європейськими і міжнародними ринками. Проєкт надаватиме технічну допомогу, гранти і сприятиме у здійснені закупівель своїм партнерам з державного і приватного секторів. Основними напрямками є вдосконалення регулювання та нагляду за фінансовим ринком, зміцнення фінансової інфраструктури, поглиблення фінансового посередництва приватного сектору, розширення приватного фінансування і посилення прозорості і комунікації з питань реформування фінансового сектору.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти