Круглий стіл в УНІАН «Боротьба з корупцією в Україні. Проблеми функціонування митниці» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в УНІАН «Боротьба з корупцією в Україні. Проблеми функціонування митниці»

(23.06.2011)
Круглий стіл відбувся за ініціативи Інституту української політики.

Відкриваючи круглий стіл, голова правління ІУП Кость Бондаренко зауважив, що митниця у свідомості громадян є одним із джерел підвищеної корумпованості – поруч з судами, міліцією, державтоінспекцією, чиновницьким апаратом.
«Соціологія показує, що респонденти нарікають на діяльність митниці – хоча зіштовхуватися з діями митників доводиться порівняно незначній частині українських громадян, в основному представникам середнього класу. Все частіше доводиться чути зауваження щодо встановлених корумпованих правил перетину кордону, подвійних тарифів за розмитнення контейнерів, тривалого простою вантажів на кордонах та митних переходах», - сказав К.Бондаренко.

«Очевидно, що реформи, які розпочалися в Україні, не можуть не зачепити митницю. Чимало говориться про необхідність оптимізації роботи митниці, більшу прозорість, меншу зарегульованість митної галузі. Митниця – як і інші державні структури – має пройти через своєрідний катарсис, очищення, для того, аби повернути довіру громадян», - зазначив К.Бондаренко.

У круглому столі взяли участь директор Департаменту організації митного контролю та оформлення ДМСУ Сергій Миколайович Сьомка; начальник Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції ДМСУ Віталій Миколайович Лисий, шеф-редактор інтернет-видання «Трибуна» Євген Лауер; та начальник 4 управління ГУ "К" СБ України Ігор Байдуков.

Ігор Байдуков розповів про роль Служби безпеки України в боротьбі з корупцією в митній сфері. За його словами, загалом з початку року СБУ ліквідовано 46 каналів контрабанди, порушено 131 кримінальну справу, за якими вилучено товарів та матеріальних цінностей на загальну суму 87,8 млн. грн., з них конфісковано за рішенням суду – на 26,6 млн. грн. (за весь 2010 рік – на 59,3 млн. грн.). Засуджено 73 особи причетних до організації та вчинення контрабанди.

«За результатами вжитих спільно з ДМС України заходів, під час спільних митних оглядів донараховано до сплати в бюджет митних платежів на суму 4,6 млн. грн. В ході вирішення завдань по боротьбі з корупцією та хабарництвом в митних органах, протягом 2010 та першого півріччя 2011 року за матеріалами органів та підрозділів СБУ стосовно митників порушено 83 кримінальні справи, з них: 27 – за ст.368 КК України, 49 - за ст.364-367 КК України, засуджено 5 митників. На момент дії Закону складено 90 протоколів про корупційні діяння, з них: 10 - за ст.1 Закону України «Про боротьбу з корупцією», решта за ст.ст.5, 9, 10. За матеріалами службових перевірок, ініційованих СБ України, за фактами корупційних проявів та зловживань тільки у 2011 році за порушення Присяги звільнено з посад 25 державних службовців, 7 понижено у званні, на 12 співробітників Державної митної служби України накладено дисциплінарні стягнення» - зазначив він.

За даними Служби безпеки, протягом 2006-2009 років стосовно митників порушено - 207 кримінальних справ, з них: 36 – за ст.368 КК України, 150 - за ст.364-367 КК України, засуджено митників - 3. Ігор Байдуков зауважив, що ці результати вказують на сталу тенденцію до переорієнтації органів і підрозділів СБ України на викриття злочинів, пов’язаних з хабарництвом та зловживаннями в органах Держмитслужби України.

Учасники круглого столу розглянули питання вдосконалення роботи митниці, можливості юридичного забезпечення реформування митної служби, покращення роботи зі скаргами громадян.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти