Міжнародна конференція п'ятидесятників "Пробудження 90" в Одесі - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Міжнародна конференція п'ятидесятників "Пробудження 90" в Одесі

(11.09.2011)
Захід присвячений святкуванню 90-річчя п'ятидесятницького руху в країнах СНД, яке зародилося в 1921 р. в Одесі з приїздом Івана Воронаєва. Іван Воронаєв – проповідник, місіонер, засновник п'ятидесятницького руху в країнах колишнього СРСР. У 1920 році разом з сім'єю Воронаєв оселився в Одесі. 12 листопада 1921 в Сабанському провулку він відкрив першу п'ятидесятницьку церкву. Через кілька років був утворений Союз Християн Євангельської Віри (ХЄВ), головою якого став Іван Воронаєв. До 1926 року п'ятидесятницькі громади з'явилися майже у всіх областях України, а також в центральних районах Росії, на Уралі, Кавказі та в Сибіру. У 1930 році Іван Воронаєв і його однодумці були заарештовані і заслані до Сибіру. Досі немає достовірної інформації про останні роки його життя і смерть. За однією з основних версій, він відстав від колони ув'язнених по дорозі з роботи в концтабір через сильну втому. Конвоїри, щоби не витрачати час, спустили на нього сторожових псів, через кілька годин після цього Воронаєв помер.

Урочисте відкриття конференції почалося загальноміською молитвою в Німецькій євангельсько-лютеранській церкві.

Право перерізати стрічку урочистого відкриття конференції організатори довірили найстаршому учасникові конференції, єдиному серед делегатів, хто за життя ще бачив Івана Воронаєва – Павлу Доброгорському, сину одного з перших благовістників об'єднання церков ХВЄ, розстріляного в 1935 р.

У конференції взяли участь делегати з багатьох країн світу: гості з Карелії, Киргизії, Австралії, США, також делегати з Бразилії, Аргентини, Парагваю, Уругваю, Канади та інших країн. Всього понад 400 делегатів.

В рамках конференції «Пробудження 90» в Одесі пройшла низка заходів. Зокрема, 11 вересня відбулось урочисте відкриття пам'ятника «Героям віри» - християнам, що загинули за віру в XX столітті, в роки радянських репресій. . Відкриття пам'ятника відбулось з нагоди 90-ліття воронаєвского пробудження та 20-річчя незалежності України.

Пам'ятник виконаний у формі скелі висотою 2,5 метри, в центрі якої висічений бюст Івана Воронаєва.У руках Воронаєв тримає Біблію. На фронтальній стороні пам'ятника вибиті слова з Біблії: «Погляньте на скелю, з якої ви витесані, і на каменоломню, з якої ви видовбані», і нижче: «Героям віри, братам і сестрам у Христі».Загальна вага пам'ятника складає 6 тонн, він був виготовлений в м. Києві і був установлений в сквері імені Георгія Гамова м.Одеси, у головного входу до Центральної церкви християн євангельської віри.

Відкриваючи пам’ятник, єпископ Петро Сердиченко, голова Духовного Центру "Пробудження" Церков ХЄВ наголосив:"Особистість Івана Воронаєва символічна для євангельських християн і є відображенням цілої епохи сподвижників євангельської віри, початку праці та мужньої загибелі за Слово Боже в засланнях і таборах".

"Цей пам’ятник встановлений не тільки Воронаєву, але ми хочемо вшанувати память всіх загиблих за віру, людей, які в роки радянських репресій не відступили від Бога, і тільки за це були репресовані, катовані і розстріляні, - зазначив під час відкриття монумента пастор Центральної одеської церкви ХЄВ Денис Сердиченко. – Я хочу, щоби мої діти і майбутнє покоління християн пам’ятало, що у нас є трагічна, але славетна історія".

Організатором конференції та ініціаторами зведення пам'ятника загиблим за віру християнам виступили об'єднання Церков Християн Євангельської Віри міста Одеси та є міжнародний християнський центр «Пробудження» (єпископ Петро Сердиченко, один з послідовників служіння Івана Воронаєва) за підтримки міської влади міста Одеси.

Сьогодні в Україні налічується кілька сот тисяч послідовників Івана Воронаєва християн-п'ятидесятників, діє кілька п'ятидесятницьких об’єднань церков. Велика слов'янська діаспора ХЄВ проживає в США, Канаді та європейських країнах.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти