Прес-конференція в УНІАН. Громадська думка в Україні 2011: результати щорічного дослідження IFES - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН. Громадська думка в Україні 2011: результати щорічного дослідження IFES

(13.09.2011)
Опитування, проведене Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), показало, що Українці песимістичніше, ніж рік тому, дивляться у майбутнє своєї країни – більше половини з них вважає, що Україна прямує до нестабільності.

Це різко контрастує з результатами, отриманими 2010 р., коли спостерігався позитивний тренд у поглядах на майбутнє країни. Минулого року, після обрання Віктора Януковича у лютому Президентом, 21 відсоток опитаних українців заявили, що, на їх думку, країна перебуває на шляху до стабільності, що було значним зростанням порівняно з 7 відсотками у 2009 р. У 2011 р. відповідний показник знову знизився – до 12 відсотків.

Такий результат зафіксовано у 19-му опитуванні громадської думки в Україні, проведеному IFES; респонденти в усіх регіонах країни висловили свої думки щодо політичних та економічних питань, а також поточних подій. IFES проводить регулярні опитування громадської думки в Україні з 1994 р.

Як і у 2010 р., економічні занепокоєння продовжують визначати погляди українців на найважливіші проблеми, що постали перед країною, найголовніші з яких – інфляція, бідність та безробіття. 87 відсотків респондентів висловили незадоволення економічною ситуацією в Україні.

Опитування також виявило, що довіра до Януковича знизилась у порівнянні з 2010 р., – довіру президентові висловило 29 відсотків респондентів. 58 відсотків заявили, що вони занепокоєні або стривожені ситуацією щодо поваги до прав та свобод з боку влади.
Українці також висловили більше, порівняно з 2010 р., незадоволення тим, як Янукович справляється з ключовими політичними завданнями. Дев’ять з десяти розчаровані тим, як президент вирішує проблеми зайнятості населення та стримування росту цін, а половина розчарована його здатністю забезпечувати політичну стабільність. 44 відсотки задоволені тим, як Янукович вирішує питання взаємин з Росією, тимчасом як у 2010 р. таких було 66 відсотків.

Найбільше з-поміж усіх політичних діячів, про яких ішлось в опитуванні, респонденти довіряють керівникам місцевих рад та мерам міст. Місцевим лідерам, обраним уперше на загальнонаціональних місцевих виборах у жовтні 2010 р., довіряє половина опитаних.

У ході опитування також з’ясовувалися думки українців щодо нового проекту закону про вибори, який передбачає зміну порядку обрання народних депутатів. Згідно з виборчою системою, яка нині діє в Україні, всі місця народних депутатів розподіляються на основі пропорційного представництва. Величезна більшість респондентів (88 відсотків) чули мало або й узагалі не чули нічого про новий законопроект, який передбачає, що вони зможуть обирати половину депутатів, безпосередньо голосуючи за них в одномандатних округах. Коли респондентам було запропоновано вибрати одну з-поміж кількох виборчих систем, 51 відсоток віддав перевагу системі прямого голосування за всіх народних депутатів, 24% висловилися на користь змішаної системи, а 6% підтримали нинішню систему обрання за партійними списками.

Серед інших основних результатів опитування 2011 р. такі:
• Більш ніж дев’ять з десяти українців вважають корупцію поширеною в Україні, причому більшість опитаних за останній рік опинялась у ситуації, пов’язаній з корупцією.
• ЗМІ належать до числа інститутів, яким найбільше довіряють в Україні, – вони користуються довірою 54 відсотків респондентів.
• Майже половина українців (46 відсотків) вважають, що пріоритетним має бути економічний розвиток, навіть якщо для цього доведеться поступитися деякими демократичними правами. 31 відсоток вважають пріоритетними демократичні права.
• Як і у 2010 р., більшість українців не вважають демократію безперечно доречнішою за будь-яку іншу форму врядування. Перевагу демократії віддають 34 відсотки, для 33 відсотків форма правління не має значення, а 18 відсотків дотримуються думки, що у певних ситуаціях недемократична форма врядування може бути доречнішою. Лише 21 відсоток вважає Україну демократичною державою.
• Коли респондентів запитали щодо їх ставлення до процесу над колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, яку звинувачено у зловживанні владою, 42 відсотки заявили, що ці звинувачення політично мотивовані. 32 відсотки вважають звинувачення законними, а 16 відсотків заявили, що звинувачення водночас політично мотивовані та законні.

Звіти з викладом основних результатів опитування 2011 р. та опитувань попередніх років можна прочитати за адресою: www.IFES.org.


IFES – лідер серед незалежних некомерційних організацій, що надають поради стосовно виборів та сприяють розбудові демократії. З часу свого заснування у 1987 р. IFES загалом допомагав 133 країнам – від тих, що розвиваються, до країн зрілої демократії.
Більше інформації можна прочитати на сайті www.IFES.org.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти