В Києві відбулася підсумкова конференція ВГО пошукових організацій «Союз «Народна пам’ять» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

В Києві відбулася підсумкова конференція ВГО пошукових організацій «Союз «Народна пам’ять»

(27.02.2012)
Проблеми пошукового руху України необхідно вирішувати за допомогою держави. Про це йшла мова на Щорічній підсумкової конференції Всеукраїнського громадського об'єднання «Союз «Народна пам'ять» в Києві.

За минулий рік офіційні пошукові організації України провели понад 350 пошукових експедицій, знайшли останки близько 1000 загиблих, повернули імена більш ніж 50 полеглих героїв, та ще 6000 імен завдяки їх роботі було занесено до Книги пам'яті. Такі попередні підсумки роботи оприлюднив голова ВГО «Союз «Народна пам'ять» Ярослав Жилкін. «Результати могли б бути ще більш вражаючими, якби участь держави в пошуковій роботі було більш активними, - переконаний лідер пошукового руху.
Я. Жилкін повідомив, що протягом 2011 року українські пошуковці об'єдналися у Всеукраїнську організацію та зуміли привернути увагу держави до своїх проблем. За словами голови правління ВГО «Союз «Народна пам'ять» Ярослава Жилкіна, було зроблено перші кроки до налагодження співпраці з державними органами з увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій.

У серпні минулого року підписано Меморандум про співробітництво з Державною архівною службою України. Це не тільки спростило доступ пошуковців до архівних матеріалів та найбільшої в СНД бази Центрального архіву Міноборони Росії в Подольську, а й дозволило вдосконалити роботу самих архівних установ. Про це на Всеукраїнській конференції пошуковців сказав заступник голови Державної архівної служби Віктор Воронін.

«Знайдено порозуміння з керівництвом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, яке виконує функцію робочого органу Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій. З ініціативи ВГО «Союз «Народна пам'ять» при міністерстві створено робочу групу з представників пошукових організацій, спеціалізованих підприємств, істориків та представників органів охорони культурної спадщини більшості областей України. Першочергові завдання робочої групи - реформування Державної міжвідомчої комісії та вдосконалення пошукового законодавства », - розповів Ярослав Жилкін.

«Міністерством підготовлено постанову Кабінету Міністрів на підставі пропозицій пошуковців про новий склад Комісії, - повідомив на Конференції перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Олександр Аліпов. Державна міжвідомча комісія видає дозволи на проведення польових пошукових робіт і від цього рішення залежить початок нового пошукового сезону. Нажаль, в 2012 році жодного дозволу ще не отримано. Пошуковці сподіваються, що найближчим часом зміниться ситуація і з роботою регіональних комісій з увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, які зобов'язані співпрацювати з пошуковцями в регіонах.

У налагодженні такого співробітництва може допомогти досвід Росії, про який на конференції розповів представник Міноборони РФ Андрій Таранов. Усі погоджувальні документи на право розкопок і ексгумацію російські пошуковці отримують у місцевих органах влади. В кожному регіоні працює лише одна офіційна пошукова організація, уповноважена місцевою владою. В даний момент в Росії вносяться зміни до законодавства про увічнення пам'яті загиблих при захисті Вітчизни, які дозволять державі фінансувати діяльність громадських пошукових організацій.

В Україні лише готується до прийняття Закону «Про увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій». Перший заст. міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Олександр Аліпов закликав пошуковців подавати свої пропозиції щодо проекту цього закону, а також до програми роботи Державної та регіональних комісій з увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій.

ВГО «Союз «Народна пам'ять», яке за перший рік своєї роботи стало визнаним національним координатором пошукового руху, ставить перед собою амбітні цілі. Це і прийняття Закону «Про увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій», і затвердження відповідних регіональних програм з фінансуванням з місцевих бюджетів, і розвиток міжнародного співробітництва. Зокрема, з Міжнародною службою пошуку, яка базується в Німеччині.

Як розповіла на Всеукраїнській конференції пошуковців представник служби Вероніка Виборнова, тут зберігаються персональні дані про більш ніж 15 мільйонів осіб - в'язнів концтаборів, військовополонених, остарбайтерів. Однак кількість запитів з країн СНД мізерна - люди просто не знають про цей архів. Відтепер завдяки співпраці українських пошуковців з Міжнародною службою пошуку багато хто зможе дізнатися про долю своїх загиблих і зниклих родичів.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти