З 1 березня заборонено ввезення до України м'яса і молочних продуктів з Білорусі через загрозу африканської чуми - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

З 1 березня заборонено ввезення до України м'яса і молочних продуктів з Білорусі через загрозу африканської чуми

(04.03.2012)
1 березня перший заступник Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв під час прес-конференції розповів, що заборону на ввезення в Україну свинини з Білорусі буде знято після надання доказів того, що на території Білорусі немає ознак африканської чуми свиней.

За словами Горжеєва, не виключено, що інспектор Держветфітослужби України поїде до Білорусі, щоб на місці упевнитися у тому, що там немає цієї хвороби. У той же час, Україна майже не імпортує з Білорусі м'ясних продуктів, нагадав він.

Також Горжеєв повідомив, що для того, щоб відновити імпорт в Україну молока, білоруська сторона повинна надати гарантії, що її продукція контролюється відповідними державними органами. «Білоруська сторона повинна надати всі гарантії у тому, що фахівці ветеринарної медицини Республіки Білорусь повністю контролюють ситуацію щодо здоров'я тварин, хвороб тварин, вмісту антибіотиків у сировині і в готовій продукції, що всі ці процеси з їх сторони контролюються», - зазначив Горжеєв.

За його словами, гарантії можуть бути як документальними, або ж це буде поїздка українських фахівців до Білорусі.

Він також нагадав, що обсяги імпорту молочної продукції з Білорусі залежать від сезону, і коливаються на рівні 1 тис. тонн на місяць.

Держветфітослужба України з 1 березня 2012 року тимчасово припинила ввезення на територію України молока та молочних продуктів із Білорусі, а також тварин, сприйнятливих до африканської чуми свиней, продукції та сировини з них.

За її даними, при здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю молочних продуктів, що імпортуються з Білорусі в Україну, лише протягом лютого 2012 р. виявлено низку порушень ветеринарно-санітарних вимог України. Зокрема, виявлено перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах білоруських виробників.

Нагадаємо, що у середині лютого в селі Незнанове Новогрудського району Гродненської області Республіки Білорусь було вилучено й знищено все поголів'я свиней із приватних господарств. Відповідно до заяв Міністерства сільського господарства та департаменту ветеринарного й продовольчого контролю Білорусі, це було зроблено в рамках навчань по боротьбі з африканською чумою свиней. Проте у декого такого роду навчання викликали сумніви.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти