У Сімферополі відбувся круглий стіл на тему: «Російська мова: отримання європейського статусу. Досвід та перспективи» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Сімферополі відбувся круглий стіл на тему: «Російська мова: отримання європейського статусу. Досвід та перспективи»

(12.03.2012)
Організаторами круглого столу на тему: «Російська мова: отримання європейського статусу. Досвід і перспективи» виступили Всекримський рух « Русское Единство» та Балтійський інститут стратегічних дослідженні та інновацій (Рига, Латвія). Передумовою для проведення в Україні круглого столу на цю тематику став референдум про статус російської мови, що відбувся 18 лютого 2012 р. в Латвії.

Кримський парламент за круглим столом представляли депутати від партії « Русское Единство» С.Аксьонов і С.Цеков, а також член політради партії «Росское Единство» Сергій Бородкин. Парламент Латвії – Б. Цильовіч («Центр согласия») и М. Митрофанов («За права человека в единой Латвии»). Парламент Естонії – Я. Тоом. З російської сторони був присутній генеральний консул Російської Федерації в Сімферополі В.Андрєєв.

Експертне співтовариство було представлене українським соціологом, засновником групи компаній «Research @ Branding Group» Є. Копатько, кримськими політологами А. Форманчуком, С. Кисельовим, А. Мальгіним, А. Никіфоровим, керівниками Балтійського інституту стратегічних досліджень і інновацій І. Злотниковим і М. Строжевим, членом ЦВК Латвії Єлизаветою Крівцовою, незалежним журналістом Ю. Алексєєвим та іншими.

Головною темою обговорення стали підсумки латвійського референдуму, в ході якого більшість громадян цієї країни (75,1%) не підтримали надання російській мові державного статусу. Проте, багато політиків, громадські діячі і експерти вважають, що це зовсім не означає поразки російського руху в Латвії. За словами латвійських учасників круглого столу, ініціатори референдуму спочатку розуміли, якими будуть результати. Головною метою референдуму було привертання уваги до проблеми російської мови в Латвії.

У свою чергу, співголова Всекримського руху «Русское Единство» Сергій Цеков відзначив, що латвійський досвід цінний ще і тим, що російським організаціям вдалося довести до логічного кінця ідею проведення референдуму про статус російської мови. «Цей досвід дуже повчальний як для України в цілому, так і для Криму зокрема, - сказав С. Цеков.

Соціолог Е. Копатько відзначив, що питання російської мови в Україні багато в чому відрізняється від ситуації, яка склалася в Латвії, і проте, латвійський досвід, безумовно, корисний для російського руху на Україні, і в Криму зокрема.

Голова Всекримського руху «Русское Единство», депутат Верховної Ради Криму Сергій Аксьонов відзначив важливість проведення круглого столу в концентрації зусиль російських організацій для досягнення результату в частині отримання має рацію і свобод для росіян, російськомовних і російськокультурних громадян в різних країнах. На думку Сергія Аксьонова, в такому обміні досвідом може скластися конструктивна взаємодія між російськими громадськими організаціями на території колишніх республік Радянського Союзу.

Як вважає С.Аксьонов, загальноукраїнський референдум про статус російської мови - єдиний правовий шлях вирішення проблеми. «При цьому хочу підкреслити, що ми у жодному випадку не ставимо під сумнів суверенітет і територіальну цілісність України. Ми - не сепаратисти. Ми - громадяни України і хочемо лише захистити свої законні мовні і культурні права. Вирішальне слово за народом України,» - сказав на завершення лідер «Русского Единства».
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти