Ціни на м'ясо до Великодня можуть вирости до 40% - Фотобанк УНІАНФотобанк УНІАН
Ціни на м'ясо до Великодня можуть вирости до 40%
(09.04.2012)
Ціни на м'ясо до Великодня цього року можуть вирости до 40%, залежно від регіону і виду м'яса. За словами виконавчого директора Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), більше всього подорожчає свинина: у роздробі ціни піднімуться на 30-40%, до 70-80 грн./кг, при цьому оптові ціни виростуть максимум на 2-3 грн. Що стосується інших видів м'яса - яловичини і птаха - ціни на них якщо і виростуть, то мінімально. Істотніше дорожчатиме м'ясо преміального сегменту (наприклад, вирізка). Проте низька купівельна спроможність українців дозволить тримати ціни на підвищеному рівні не більше ніж тиждень-півтора. Також з 20 березня в Україні діє заборона на ввезення з Арабської Республіки Єгипет великої рогатої худоби, продукції і сировини з неї. Таке рішення було ухвалене через виявлення у тварин в Єгипті ящура, повідомляє Державна ветеринарна служба України. Ввезення з цієї країни інших вантажів, підконтрольних службі ветеринарної медицини, здійснюватиметься відповідно до ветеринарних вимог щодо імпорту до України об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду. Раніше Україна перестала купувати яловичину і баранину у європейських виробників. Вітчизняні експерти вважають заборону на ввезення м'яса із зони ризику цілком обґрунтованою. Тим паче, що на сьогодні для України цей крок не є критичним, адже поки експорт яловичини за об'ємом у нас перевищує імпорт. При цьому ряд учасників ринку не виключає, що зниження імпорту позначиться на якості українських м'ясопродуктів. М'ясопереробні підприємства і на сьогоднішній день нерідко замінюють в ковбасі яловичину м'ясом птиці. Тепер не виключено, що такі «підміни» зустрічатимуться частіше.