Прес-конференція в УНІАН: «Тільки правда: що відбувається з бізнесом і його власниками в Україні» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: «Тільки правда: що відбувається з бізнесом і його власниками в Україні»

(28.08.2012)
Власник і засновник великого дилера HONDA ТОВ «Люксекспрес II» Микола Іваненко має намір добиватися в Європейському суді від Південно-Західної залізниці компенсації збитків, яких компанія зазнала в результаті будівництва лівобережного з'їзду з Дарницького автомобільно-залізничного мостового переходу через Дніпро в Києві.

За його словами, збитки його компанії становлять 35,599 млн доларів, водночас, у держбюджеті на 2008 рік було передбачено кошти на компенсацію землекористувачам у розмірі 750 млн грн, 460 млн грн з яких повинен був отримати «Люксекспрес II», але не отримав цих грошей.

«Чиновники залізниці розтратили гроші й зробили все, щоб не платити. Я оцінюю свої збитки в 35,6 млн доларів. Це те, що мені повинна Україна з вини ПЗЗ. Ми ніколи не виступали проти будівництва моста й розуміємо, що він необхідний. Я отримаю свої гроші через Європейський суд, тому, що гроші на компенсацію були розтрачені чиновниками», - сказав М.Іваненко.

М.Іваненко повідомив, що зареєстрував компанію в 1993 році й у 1998 році отримав у оренду на 10 і на 49 років дві земельні ділянки загальною площею близько 2,5 га, на яких були побудовані офіс компанії, автосалон, станція технічного обслуговування й складські приміщення. Загальна площа будівель становила 10 тис. кв. м. При цьому частина будівель і території, яка належить компанії, потрапила під забудову автомобільної розв'язки й з'їзду з автомобільно-залізничного моста.

«Ми ніколи не перешкоджали будівництву розв'язки й неодноразово пропонували створити комісію, визначити розмір збитків, які підлягають відшкодуванню землекористувачам і власникам будівель відповідно до законодавства. На момент проектування моста в 2004 році наші будівлі вже були і нам була передбачена компенсація», - сказав він.

За словами М.Іваненка, суди різних інстанцій неодноразово підтверджували необхідність виплати залізницею компенсації землекористувачам збитків від будівництва з'їздів із мостового переходу.
Проте в лютому 2012 року за позовом заступника прокурора Києва Господарський суд столиці Києва ухвалив рішення про нецільове використання земель компанією й ухвалив розірвати договори оренди землі у зв'язку з тим, що термін їх дії закінчився. Це рішення було також підтверджено рішенням Апеляційного господарського суду, а в березні 2012 року Господарський суд Києва виніс ухвалу про те, що належні будівлі були побудовані самовільно.
У липні 2012 року Виконавча служба знесла належні «Люксекспрес II» будівлі, які з 2005 року знаходилися в іпотеці.

М.Іваненко також повідомив, що попросив політичного притулку в США.
УНІАН звернувся за коментарями до прес-служби Південно-Західної залізниці.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти