Прес-конференція "Вибори 2012: чи вирішить проблеми корінних жителів Закарпаття мовне питання підняте парламентом?" у УНІАН - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція "Вибори 2012: чи вирішить проблеми корінних жителів Закарпаття мовне питання підняте парламентом?" у УНІАН

(07.09.2012)
Громадський Конституційний конгрес та Сойм Підкарпатських Русинів об'єднали зусилля в питаннях визнання русинського народу

Громадський Конституційний конгрес та Сойм Підкарпатських Русинів об'єднали зусилля в питаннях визнання русинського народу, а також визнання результатів референдумів від 1 .12.1991 р. і 16.04.2000р.. Крім того, учасники прес- конференції обговорили питання і проблеми національних меншинств і корінних народів України.

Голова Громадського конституційного конгресу Юрій Збітнев і голова Сойм Підкарпатських Русинів Димитрій Сидір звернулися з листом до Президента ПАРЕ Жан-Клоду Міньону з проханням сприяти в дотриманні прав і свобод корінних народів і національних меншин України, припинення політичних переслідувань лідерів русинського руху.

На думку лідера ГКК Ю.Збітнева, рішення багатьох питань можливе через механізм конституанти і проведення засновницьких конституційних зборів. Учасники конференції висловили необхідність в проведенні громадського українського форуму малих народів України.

«Просимо Вас, пане Президенте, і в вашій особі представників держав, які входять до ПАРЄ, Венеціанської комісії, сприяти в дотриманні прав національних меншин і корінних народів, які проживають на території Української держави, визнанні їх статусу і права на участь в управлінні, сприяти в негайному визнанні референдумів від 1 грудня 1991 року і 16 квітня 2000 року, припиненні політичних переслідувань лідерів русинського руху», - йдеться в листі.

Ю.Збітнєв і Д.Сидор просять Президента ПАРЄ включити ці питання до порядку денного найближчого засідання сесії ПАРЄ.

У листі наголошується, що прийнятий напередодні осінніх виборів закон «Про засади державної мовної політики» «тільки оголив вершину айсберга суперечностей і питань, пов'язаних з правами національних меншин і корінних народів, які проживають на території України», зокрема йдеться про визнання русинської мови і русинського народу як національності.

«Як відомо, за наполяганням Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, у проект Закону України «Про засади державної мовної політики» до переліку регіональних мов внесено русинську мову. «Але вже сьогодні розпочато кампанію зі скасування цього рішення в частині русинської, болгарської і румунської мов», - йдеться в листі.

Автори листа зазначають, що виборча кампанія, яка проходить в країні, і підготовка нової Конституції країни підняли ряд питань, що стосуються фундаментальних прав корінних народів, - права на життя, права на територію, права на культурний розвиток.

«Так, дотепер юридично не визнані (не імплементовані) результати референдуму від 1 грудня 1991 року, в частині: «Закарпаття - спеціальна самоврядна територія, і як суб'єкт у складі України, який не входить до жодних інших адміністративно-територіальних утворень», - йдеться в листі. Автори листа зазначають, що повністю проігноровано результати референдуму від 16 квітня 2000 року, згідно з яким, більшість громадян України проголосували за скорочення кількості депутатського корпусу і двопалатний парламент, де нижню палату повинні представляти представники різних регіонів країни, у тому числі й ті, де компактно проживають національні меншини. «Таким чином, в Україні не тільки ігноруються права національних меншин і корінних народів, а й грубо зневажаються конституційні права кожного громадянина на вільне волевиявлення через інструменти прямої демократії, що ставить під сумнів не тільки легітимність виборчої кампанії, а й легітимність української влади», - наголошується в листі.

Ю.Збітнєв нагадав, що на обласному референдумі 1 грудня 1991 року 78% населення Закарпаття проголосувало за створення на території Закарпаття «спеціальної самоврядної території».

Він також повідомив, що Громадянський конституційний конгрес підписав угоду з головою «сойму підкарпатських русинів» Д.Сидором про співпрацю і підготовку конституційних змін в інтересах не тільки України в цілому, а й відновлення культурної, національної ідентичності русинів.

Довідка
Русини - східнослов'янська етнічна група, що проживає в основному в Закарпатській області України і на сході Словаччини. В енциклопедичних виданнях русинів відносять до українців. Частина самих русинів і русинських організації вважають себе окремим народом і виступають за розширення їхніх прав.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти