Міжнародна конференція, присвячена євразійській інтеграції, проходить у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Міжнародна конференція, присвячена євразійській інтеграції, проходить у Києві

(19.10.2012)
У суботу, 20 жовтня 2012 року, в Києві завершила свою роботу дводенна (19-20 жовтня 2012 р.) науково-практична конференція «Проект Євразійського союзу в суспільному вимірі», організована Фондом «Вища школа професійної політики». У конференції взяли участь вчені, авторитетні представники експертного співтовариства, представники підприємницьких кіл, державних установ та громадських організацій України та Росії. Серед виступаючих з доповідями, зокрема, були - депутат Верховної Ради України 5-го скликання, радник Президента України Д.Видрін, директор Департаменту розвитку інтеграції Євразійської економічної комісії В.Спаський, заступник директора Російського інституту стратегічних досліджень Т.Гузенкова, експерт-соціолог, засновник компанії «R&B» Є.Копатко, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології М.Погребинський, заступник директора Інституту соціології НАНУ М.Шульга, радник директора НІСД А.Гуцал, радник Секретаріату Комісії Митного Союзу - О.Павлов, радник Голови Держагентства з питань науки, інновацій та інформатизації України А.Шерстобоєв та ін.

Учасники обговорили контури перших практичних кроків на шляху реалізації нового інтеграційного проекту для Євразії та шляхи залучення України до взаємовигідного співробітництва. Віктор Спаський ознайомив учасників із роботою Євразійської економічної комісії та Митного Союзу, колом розв'язуваних ними питань, Олександр Павлов розповів про особливості Митного регулювання в торгівлі з країнами, що не входять в Митний Союз, зокрема, з Україною. Були наведені експертні оцінки вигод для України від економічної інтеграції з нинішніми членами Митного Союзу - РФ, Білорусією і Казахстаном.

На конференції були демонтовані деякі міфи щодо ролі Росії в євразійської інтеграції. Зокрема, Олег Ногінський - президент Асоціації постачальників Митного Союзу звернув увагу на те, що з 2 лютого 2012 р. набув чинності Договір про Євразійську економічну комісію від 18 листопада 2011 року, в якому встановлюється принцип: одна країна - один голос. Рішення приймаються 2/3 голосів (тобто, можуть вирішити і без Росії). Але якщо країна не згодна з цим рішенням, то його прийняття виноситься на більш високий рівень, де діє принцип згоди. При цьому будь-яка з країн має право вето.

Присутні дійшли висновку, що питання приєднання України до Митного союзу є питанням виживання української економіки і, насамперед, галузей, що виробляють продукцію з високою доданою вартістю, тому, що вони зорієнтовані саме на виробництво продукції на ринки Митного союзу.

Дмитро Видрін зазначив необхідність спільного формування нинішніми та майбутніми учасниками євразійського інтеграційного проекту загальних смислів і символів не тільки в політиці, але і в культурі. Євген Копатько, аналізуючи дані останнього соцопитування, проведеного «R & B» щодо українсько-російських відносин, зупинився на необхідності спільного захисту Україною і Росією загальних символів і цінностей українсько-російської історії.

Переважною думкою учасників обговорення, як з російського, так і з українського боку, було розуміння практичної безальтернативності для України євразійського вектора інтеграції, а також того, що економічна інтеграція, щоб бути стійкою, повинна доповнюватися, а, можливо, і направлятися гуманітарними, ідеологічними орієнтирами.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти