Звіт «Європейської академії зі спостереження за виборами» про проходження парламентських виборів в Україні в УНІАН - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Звіт «Європейської академії зі спостереження за виборами» про проходження парламентських виборів в Україні в УНІАН

(29.10.2012)
Звіт «Європейської академії зі спостереження за виборами» про проходження парламентських виборів в Україні, що відбулися у неділю, 28 жовтня 2012 р.

«За словами міжнародних спостерігачів українські парламентські вибори пройшли згідно з нормами демократії»

56 парламентарів і експертів з 14 Європейських країн, як члени офіційної делегації «Європейської академії зі спостереження за виборами», спостерігали за проведенням виборів 28-го жовтня.

36 членів делегації - це діючі члени Парламенту або Сенатори, більше того 10 - колишні члени Парламенту. Багато хто з них має великий досвід зі спостереження за виборами, будучи як колишніми, так і діючими членами таких організацій, як Парламентська асамблея Ради Європи, Європейський Парламент, Парламентська асамблея - ОБСЄ, асамблея НАТО і Асамблея Західноєвропейського союзу.

28 з наших спостерігачів були членами Партія Європейських Народів, 6 - з Соціалістичної Групи, 6 з Альянсу Лібералів і Демократів Європи, 4 з Європейської демократичної групи, 4 з Об'єднаної Європейської Лівої Групи і 8 технічних експертів.

Більшість міжнародних спостерігачів приїхали минулого тижня. Тому ми не можемо коментувати передвиборну кампанію. В день виборів спостерігачі працювали в 28-ми виборчих округах, спостерігаючи вибори і процес підрахунку голосів у більш ніж трьохстах виборчих дільницях в Києві, Київській області, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Луганську, Полтаві, Вінниці і Хмельницькому.

Країна була спокійна в день виборів, з одиничними випадками незначних організаційних технічних проблем. В деяких випадках ми спостерігали переповнені виборчі дільниці, які відбивають щирий інтерес виборців, але також вказують на те, що технічні питання на майбутніх виборах повинні із завзятістю вирішуватися. Про систематичні порушення заявлено не було.

Доступ до виборчих дільниць був вільним і без обмежень. Проте вхід для людей літнього віку і людей з обмеженими фізичними можливостями іноді був ускладнений. Але надихає кількість місцевих спостерігачів, які були присутніми на виборчих дільницях.

Відсутність значних проблем з посвідченням особи виборців свідчить про поліпшення якості обробки Центральної Виборчої Комісії систематизованої інформації про виборців. Кількість виборчих бюлетенів була достатньою і голосування було таємним.

Було позитивно відмічено наявність веб-камер, які дозволяють в реальному часі стежити за виборами практично на усіх виборчих дільницях і зберегти знятий матеріал підрахунку голосів.

Дільничні виборчі комісії були належним чином забезпечені персоналом, а волонтери - добре підготовленими.

Процес голосування був професійно організований, що в цілому допомогло провести ці вибори відповідно до міжнародних стандартів. Отже, ми можемо охарактеризувати процедуру виборів як незалежну і чесну.

Процес підрахунку голосів, свідками якого ми були, був відкритим і прозорим, з коректним доступом і контролем представників опозиційних партій і спостерігачів.

Впровадження нового Закону «Про виборчу реформу» було підбадьорюючим знаком, особливо внаслідок того, що закон був схвалений як опозицією, так і членами правлячої частини парламенту. Ми підтримуємо прагнення країни в продовженні зміцнення демократичної інституції по Європейській моделі через конструктивний діалог між опозицією і правлячою партією, а також надалі соответствовии резолюціям і політиці ОБСЄ і Ради Європи.

Підводячи підсумки, ми можемо сказати, що ці вибори заслуговують гарної оцінки, вони не були ідеальними, але дуже прийнятними, і в цілому відповідають міжнародним стандартам.

- Тієрі МАРІИАНІ, член парламенту, голова Спостережливої місії Європейської академії зі спостереження за виборами.

Звіт анонімно схвалений усіма присутніми учасниками Місії Європейською академією зі спостереження за виборами в неділю, 28 Жовтня о 23:30 за Київським часом.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти