Засідання Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем та екологічного активу України - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Засідання Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем та екологічного активу України

(25.04.2013)
25 квітня у приміщенні «Укоопспілки» відбулося засідання Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем та екологічного активу України. На порядку денному головною темою обговорення була екологічна безпека, як визначний чинник розвитку держави.

«Стабільна економіка, успішна держава – неможливі без сприятливої та безпечної екологічної ситуації в країні. Та сьогодні екологічні питання стоять наприкінці списку складових благополуччя кожного українця. Ми переймаємося соціальними, економічними, побутовими проблемами, мріємо про кращий завтрашній день, при цьому забуваючи, що з таким ставленням до природи, відвертим нищенням навколишнього середовища, це завтра може принести ще більше проблем», - наголосив на початку засідання Голова Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем Сергій Орєхов.

Основи екологічної безпеки в Україні проголошені в Декларації про незалежність, на конституційному рівні. Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" є основним документом у природоохоронному законодавстві, у якому йдеться: кожному гарантується право на отримання повної і достовірної інформації про стан природного середовища та його впливу на здоров'я населення, а так само можливість направлення до суду позову про відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю, майну через негативний вплив навколишнього середовища.

Під час засідання екологічним активом України – визначними ученими, академіками, представниками екологічних інституцій – було піднято та обговорено такі проблемні питання:
- Екологічна безпека - складова та визначний чинник сталого розвитку держави;
- Екологічні проблеми міських поселень та агломерацій. Шляхи вирішення;
- Вплив сільськогосподарського виробництва на стан довкілля. Проблеми та перспективи їх розв'язання;
- Наукові розробки та новітні технології у сфері поводження із небезпечними відходами;
- Інноваційні водні технології – реальний шлях до покращення екології та стану здоров’я населення в Україні, та інші.

«Слова заслужених наукових діячів, які присвячують своє життя, тому аби знайти конструктивні методи для виправлення пагубної діяльності людства по відношенню до природи, не залишають байдужими жодного українця, проблема в тому, що такий запал у пересічних громадян швидко перебігає у інший, простіший напрямок. Та усі, хто сьогодні тут зібрався, розуміють – гаяти час та відкладати екологічні питання на потім – не вихід. Потрібно діяти вже зараз. Ми вирішили звернутися до Ради Національної Безпеки і Оборони України на чолі з її Секретарем – Клюєвим А.П. щодо розробки та головне реалізації у життя конкретних дій, задля стабілізації та укріплення екологічної безпеки в Україні, а також з пропозицією розглянути можливість працювати разом у напрямку поліпшення ситуації», - сказав Сергій Орєхов.

Секретар РНБО Андрій Клюєв акцентує увагу та тому, що в Україні в останні десятиліття зберігаються негативні тенденції щодо недостачі прісної води, поступового виснаження і зростаючого забруднення її джерел. У результаті падає якість питної води, зростає потенційна загроза виникнення надзвичайних ситуацій, погіршується епідеміологічна ситуація.

Сергій Мельник, екс-заступник міністра АПУ, Заслужений працівник сільського господарства, д.е.н., професор, академік УАН, доповідаючи всім присутнім про плачевний стан екології, зокрема якості питної води, запропонував провести «Всеукраїнський водний конгрес». Всі учасники засідання, а це біля 100 учасників, одноголосно підтримали цю пропозицію. «Вода, що необхідна для всього живого на Землі, потребує негайної, невідкладної допомоги та уваги від нас з вами. Ми зуміли швидко все забруднити і, на превеликій жаль, продовжуємо це робити. Саме тому, необхідно проблему забруднення водних ресурсів піднімати на державний рівень», - зауважив Валерій Кравченко, директор ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», к.т.н.

За словами Василя Скребця, д.психол.н., професора кафедри психології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, насамперед, необхідно виховувати і формувати екологічну свідомість людей. Оскільки шанобливе ставлення до навколишнього середовища повинно виховуватися з самого дитинства. Саме тому необхідно вже сьогодні приділяти проблемі екологічної психології важливу роль у нашому суспільстві.

Під час засідання активу Всеукраїнської Консультативної Ради з екологічної безпеки було прийнято рішення перейменувати її в Всеукраїнську Раду з екологічної безпеки, на цьому наполягали всі учасники засідання. «Вже настав той час, коли потрібно не консультувати - а діяти, не розповідати - а вимагати уваги керманичей країни на жахливі результати діяльності людини, про що вже не говорять, а голосно кричать наші вчені» - наголосив відомий політичний та громадській діяч Юрій Кармазін.

Валерій Цибух, секретар Всеукраїнської консультативної ради з екологічних проблем, вніс поправки до Резолюції та доповів всім про участь у 2013 році в Засіданнях Ради ОРСЄ у містах Відень, Київ та Європарламенті в Брюсселі.

По завершенню засідання Сергій Орєхов подякував усім присутнім за небайдужість, прагнення покращити оточуюче середовище, в якому знаходимося кожного дня, в якому виховуються майбутні покоління.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти