В УНІАН відбулася прес-конференція на тему: "Зовнішні запозичення України - шлях до втрати суверенітету країни: як відмовитися від сплати боргів" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

В УНІАН відбулася прес-конференція на тему: "Зовнішні запозичення України - шлях до втрати суверенітету країни: як відмовитися від сплати боргів"

(13.08.2013)
Україна повинна прийняти рішення щодо повної або часткової відмови від сплати зовнішнього державного боргу. Більша частина цих коштів була фактично нав’язана Україні попередньою владою і стала результатом змови недобросовісних українських політиків з міжнародними фінансовими організаціями.

Про це заявили лідери громадського об'єднання «Громадянська справделивість» Анатолій Башловка та Андрій Семидідько.

На їхню думку, прекрасним прикладом того, як європейська країна може скинути з себе тягар несправедливих боргів і успішно протистояти європейським та світовим «фінансовим акулам», стала Ісландія, яка відмовилася виплачувати близько 3,4 мільярдів доларів іноземним кредиторам і легітимізувала це рішення шляхом проведення двох всенародних референдумів та внесення змін до конституції.

Лідери «Громадянської справедливості» висловили переконання у тому, що Україні необхідно скористатися досвідом Ісландії і відмовитися від сплати частини зовнішнього державного боргу, зокрема, кредиту МВФ. Сьогодні державний та гарантований державою борг нашої країни перевищує 68 мільярдів доларів США. Якщо Україні вдасться не повертати хоча б частину цих коштів, то країна зможе знайти мільярди доларів на вирішення соціальних проблем та розвиток інфраструктури, зокрема, будівництво доріг, лікарень, дитячих будинків тощо.

Співзасновник ГО «Громадянська справедливість» Анатолій Башловка: «Ми виступаємо за своєрідну «ісландську революцію» в Україні. Приклад цієї країни став настільки незручним для європейських політиків і ЗМІ, що впродовж декількох років згадування Ісландії в контексті економічних перетворень і відносин з фінансовими організаціями було перетворене на своєрідне табу. Інструментом для реалізації нашого плану стане всеукраїнський референдум за народною ініціативою, оскільки державний борг – це проблема, яка стосується всіх без винятку громадян країни. Для популяризації ідеї референдуму ми проведемо серію круглих столів і консультацій з провідними економістами України і світу».

Співзасновник ГО «Громадянська справедливість» Андрій Семидідько: «Приклад Ісландії може допомогти не тільки Україні, але і тим країнам, які накопичили значний державний борг, оскільки сліпо довіряли західним фінансистам. Серед них – Греція, Кіпр, Іспанія, Італія, Португалія. Ми віримо, що наші дії призведуть до більшого рівноправ’я у відносинах України з країнами ЄС та міжнародними фінансовими організаціями. Нам потрібно переключити європейські ЗМІ і європейських політиків на більш конструктивний діалог з Україною, оскільки сьогодні вони фактично маніпулюють темою вибіркового правосуддя, недотримання прав людини, а також здійснюють значний тиск на нашу країну в економічних і фінансових питаннях».
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти