Прес-конференція "Збільшення орендної плати за землю без згоди орендарів - національна проблема для українського бізнесу" в УНІАН - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція "Збільшення орендної плати за землю без згоди орендарів - національна проблема для українського бізнесу" в УНІАН

(29.08.2013)
В інформаційному агентстві «УНІАН» відбулась прес-конференція на тему: «Збільшення орендної плати за землю без згоди орендарів — національна проблема для українського бізнесу».

У прес-конференції взяли участь:
- Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник;
- Голова правління Київської міської організації роботодавців Андрій Антонюк;
- Голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін;
- Віце-президент ПАТ «КСК Чексіл» Дмитро Попов;
- Генеральний директор ПАТ «Іскра» Мирон Костів.

Ключові питання, які обговорювались під час прес-конференції:
- ФРУ закликає владу утриматись від автоматичного збільшення орендної плати за землю;
- Чому порушуються права та законні інтереси орендарів землі?
- Для контролюючих органів збільшення розміру орендної плати за землю (відповідно до вимог Податкового кодексу) не може бути підставою для  «автоматичного»  нарахування та стягнення  податку, проведення перевірок та складання актів, а також застосування штрафних санкцій;
- Для півтори тисячі київських підприємств щорічне фінансове навантаження може збільшитись орієнтовно на 250 млн. грн. внаслідок прийняття 28 лютого цього року Київрадою Рішення № 89/9146 про збільшення розміру річної орендної плати за землю;
- Київські підприємства подали судові позови з вимогою визнати Рішення Київради №89/9146 протиправним та нечинним.

Орендарі землі – одна з найвпливовіших груп суб’єктів господарювання, які створюють робочі місця та наповнюють бюджети всіх рівнів.

З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс України. Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України мінімальний річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності для всіх категорій земель, крім сільськогосподарського призначення, не може бути меншим трикратного розміру земельного податку, тобто не менше 3% нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

До набуття чинності Податковим кодексом, річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності складав від 0,5 до 1,5 відсотків нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

ФРУ за останній місяць провела експрес-моніторинг стану перегляду розміру орендної плати органами місцевого самоврядування з моменту набуття чинності Податкового кодексу України серед підприємств – членів ФРУ. Федерацією було також надіслано запити до всіх органів місцевого самоврядування.

Ситуація щодо підвищення орендної плати за землю викликає відповідне зростання фінансового навантаження на бізнес, що викликає у вітчизняних роботодавців занепокоєння, оскільки набуває загальнонаціонального масштабу.
У більшості випадків права орендарів землі порушуються внаслідок встановлення річного розміру орендної плати за землю без згоди орендарів.

Органи місцевого самоврядування, посилаючись на ст. 288 Податкового кодексу України, приймають відповідні рішення про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок та зобов’язують суб’єктів господарювання сплачувати новий розмір орендної плати по чинних договорах, які часто укладались на 10 і більше років.
Наприклад, в столиці у разі перегляду чинних договорів для майже півтори тисячі київських підприємств щорічне фінансове навантаження може збільшитись орієнтовно на 250 млн. грн. внаслідок прийняття 28 лютого цього року Київрадою Рішення №89/9146 про збільшення розміру річної орендної плати за землю відповідно до вимог Податкового кодексу в розмірі не менше 3 відсотків.

При цьому Податковий кодекс України дає можливість встановити орендну плату за землю навіть в розмірі 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельних ділянок. І такі випадки є досить поширеними.

Так, наприклад, в одному з районів Сумської області райдержадміністрація своїм рішенням, в односторонньому порядку встановила для одного з підприємств енергетичної галузі збільшений розмір орендної плати за землю на рівні 12 відсотків нормативно-грошової оцінки. Сама нормативно-грошова оцінка була збільшена з 1,6 млн. грн. до майже 5 млн. грн.

Органи місцевої влади спільно з органами прокуратури та за допомогою судових рішень примусово вносять відповідні зміни в договори оренди землі. Тобто, якщо підприємство роками сплачувало 16 тисяч грн., тепер має сплачувати майже 600 тисяч гривень щорічно.

У ряді випадків органи Міністерства доходів і зборів, ще до внесення змін до чинних договорів оренди, вже сьогодні заднім числом нараховують підвищений розмір орендної плати, вимагають подання скоригованої звітності та проводять відповідні перевірки, складають акти, виносять податкові повідомлення – рішення, нараховують штрафні санкції та пеню.

Прикладом цієї ситуації може слугувати тривала боротьба одного з відомих підприємств з іноземними інвестиціями (судові рішення роздані учасникам прес-конференції), якому податкові органи заднім числом, без внесення відповідних змін до договорів оренди земельних ділянок, «автоматично» нарахували в рази підвищену річну орендну плату за землю, штрафні та фінансові санкції.

Підприємство після тривалих оскаржень звернулося до адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції. Суд визнав дії податкових органів протиправними та скасував податкові повідомлення (рішення) про так зване «автоматичне» підвищення та донарахування річної орендної плати за землю.

ФРУ жодним чином не піддає сумніву законність вимог положень Податкового кодексу України.

Федерація роботодавців України вважає, що процедура внесення змін до договорів оренди землі має відбуватись відповідно до вимог законодавства. Адже внесення змін до договорів оренди земельних ділянок потребує згоди на такі зміни орендаря, якщо це передбачено договором.

Крім того, вимоги Податкового кодексу не можуть мати зворотної дії в часі, що закріплено в ст. 58 Конституції України та ст. 5 Цивільного кодексу України.

Саме тому Федерація роботодавців України та Київська міська організація роботодавців публічно закликають забезпечити дотримання прав і законних інтересів орендарів – суб’єктів господарювання, виконання правової процедури у випадках перегляду ставок плати за землю за договорами, що були укладені до набуття чинності Податковим кодексом України.

Федерація роботодавців України планує звернутись до Кабінету Міністрів України, Міністерства доходів і зборів, а також всіх органів місцевого самоврядування щодо термінового врегулювання проблеми порушення прав та інтересів бізнесу під час перегляду розміру орендної плати за землю. Крім того, ФРУ готова надати правову допомогу своїм членам у питанні відстоювання законних інтересів суб’єктів господарювання.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти