Прес-конференція на тему: "Кримінальні справи Слідчого Комітету Російської Федерації по відношенню до громадян України. Чи це є правомочним?" в УНІАН - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція на тему: "Кримінальні справи Слідчого Комітету Російської Федерації по відношенню до громадян України. Чи це є правомочним?" в УНІАН

(20.03.2014)
На прикладі кримінальної справи, порушеної Російською Федерацією проти громадянина України, громадського діяча Геннадія Балашова, та на прикладі дій Генеральної прокуратури України, які суперечать нормам законодавства, спікери прес-конференції роблять висновок – Україна не захищає своїх громадян.

Мова йде про дві кримінальні справи – першу порушив Слідчий Комітет Росії проти громадянина України Геннадія Балашова, друга справа стосується викрадення та побиття Геннадія Балашова у Криму.

12 березня 2014 року Слідчим комітетом Російської Федерації було порушено кримінальну справу проти  українського громадського діяча Геннадія Балашова. СК звинувачує Балашова у публічних закликах до екстремізму, підбурюванні до вбивства двох та більше осіб, скоєному по мотивам політичної та національної ненависті або ворожнечі. Причиною став його виступ зі сцени «Євромайдана» в Киеві 10 березня, під час якого, зокрема, він закликав українську владу перекрити постачання газу через територію України. Також він заявив, що між Україною та Росією йде війна.

Раніше по факту викрадення та побиття Геннадія Балашова в Криму, що сталося 4 березня 2014 року, були зібрані матеріали кримінальної справи. Матеріали були відправлені до Генеральної прокуратури України. У супроводжувальному листі від Генпрокуратури від 17 березня 2014 року зазначається, що всі матеріали справи були відправлені до Генпрокуратури Криму.

Останнє коментує адвокат Геннадія Балашова Ігор Черезов: «Ми не будемо зупинятися на досягнутому. Безумовно, будуть подані скарги до суду. Тим не менш, факт залишається фактом – при всій резонансності справи та тому, что Геннадій Балашов є відомою персоною, було, судячи зі всього, прийнято таке рішення – не розглядати заяву про злочін, що є порушенням норм нашого законодавства».

Що стосується порушеної кримінальної справи проти Геннадія Балашова Слідчим Комітетом Російської Федерації, Ігор Черезов повідомив: «Виходячи зі ст.25 Конституції України, громадяни України не підлягають видачі іноземним країнам. Тим не менше, у нас є побоювання, що до цієї справи Балашова буде такий же формальний підхід. Ми не виключаємо того факту, що Генеральна прокуратура України і цю норму Конституції може якимось чином не дочитати».

З його слів, Росія може без присутності Геннадія Балашова (та будь-якого іншого громадянина України) висунути йому заочне обвинувачення, рішення щодо його ув’язнення та призначити покарання. «Ми сподіваємося, що система правоохоронних органів України буде хоча б якось реагувати на ті злочини, які здійснюються. Але виходячи з того, що Генеральна прокуратура України фактично визнає Генпрокуратуру АР Крим, поки що надії мало», – заявив Черезов.

Адвокат робить висновок щодо того, що відбувається в Україні: «Умовно кажучи, будь-яку людину на території України можна бити, вбивати, викрадати, а Генеральна прокуратура буде все це направляти в Російську Федерацію. Найбільша небезпека – це не кримінальні справи Російської Федерації. Більше треба боятися свою владу, а вірніше боятися її бездіяльності».

«Нажаль, сьогодні громадяни України не захищають громадян України – каже Геннадій Балашов. – У той час, як на нашого громадянина в Російській Федерації порушена кримінальна справа Слідчим Комітетом, який підпорядковується Путіну, і всі ЗМІ, ток-шоу у Росії забиті Балашовим, що він висловлюється не так щодо перекриття газової труби, і каже, що з окупантом не торгують, наш медіаринок контролюється владою. Влада іде на колабораціоністські дії з Путіним, програють Крим…».

«Більшість у парламенті вже починає говорити, що давайте «пережуємо» Крим, головне, щоб він не пішов далі. Я вам можу сказати, що Путін не зупиниться. Йому потрібен маріонетковий уряд у Києві, тому прокуратура не діє. Представник «Свободи» Махніцький (Генеральний прокурор – прим.ред.) не відбиває своїх громадян, у той час, як Росія буквально заводить на Генеральну прокуратуру справи, і в тому числі на громадян. У нас іде війна на території України», – підбив підсумок Балашов.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти