Прес-конференція в УНІАН "Мін'юст і НААУ виробили позицію щодо вдосконалення законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН "Мін'юст і НААУ виробили позицію щодо вдосконалення законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність»

(29.07.2014)
Українська адвокатура та Мін'юст досягли порозуміння щодо змісту потрібних змін у законодавстві про адвокатуру та адвокатську діяльність

На прес-брифінгу, що пройшов 29 липня 2014 року в інформаційній агенції УНІАН, заступник Міністра юстиції України Ігор Алексєєв та заступник Голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ), Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, підвели підсумки процесу напрацювання НААУ та Міністерством юстиції змін та доповнень до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність.

Ігор Алексєєв зазначив, що спільний доробок НААУ та Мін'юсту є дуже актуальним, адже ці зміни та доповнення стосуються не лише адвокатської спільноти, а й усього суспільства в цілому. Беручи до уваги те, що адвокатура покликана захищати права та інтереси громадян, вона повинна бути наділена таким обсягом повноважень, щоб адвокати могли ефективно здійснювати свою діяльність, наголосив заступник міністра.

Валентин Гвоздій, підсумовуючи проведені НААУ 22-го та 28-го липня 2014 року заходи із обговоренням найважливіших проблем адвокатів, підкреслив, що передусім зміни мають стосуватися посилення професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Хоча певні права та гарантії і зараз передбачені в законі, однак вони, головним чином, носять декларативний характер. Через це розроблений законопроект передбачив внесення змін та доповнень і до інших нормативно-правових актів, зокрема до процесуальних кодексів. Крім того, зазначив заступник голови НААУ, РАУ, напрацювання стосуються вирішення проблем з адвокатськими запитами, оподаткування адвокатської діяльності, підтвердження повноважень адвоката, посилення гарантій адвокатської таємниці, покращень в галузі безпеки адвоката, тощо. Мета усіх цих законодавчих новел – забезпечення виконання адвокатами покладених на них повноважень щодо забезпечення права на захист та посилення принципів змагальності і рівності сторін в судовому провадженні.

Заступник міністра Ігор Алексєєв також відзначив важливість того, що адвокатська спільнота та Мін'юст знайшли спільну мову та дійшли згоди щодо проекту змін та доповнень до законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність. Після технічного доопрацювання законопроекту його ближчим часом буде скеровано до Венеціанської комісії для отримання фахового висновку, а після того - направлено урядом на розгляд до Парламенту.

ДОВІДКА:

Практика застосування Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» засвідчила, що деякі його положення потребують доопрацювання та удосконалення, а багато питань залишаються неврегульованими. У зв’язку з цим, в Програмі діяльності Кабінету Міністрів України було передбачене завдання щодо розробки відповідного законопроекту.

На початку березня Міністерство юстиції, яке є відповідальним в уряді за це завдання, ініціювало низку зустрічей з представниками адвокатської спільноти. Згодом були створені дві робочі групи з розробки законопроектів – при Мін’юсті та при НААУ. Кожна з цих груп підготувала свої власні напрацювання. НААУ як організація, що об’єднує всіх адвокатів України, залучила до цього процесу адвокатів з усіх регіонів України. Надалі Міністерство юстиції скерувало підготовлений ним проект до НААУ. Показовим було те, що він практично збігався з проектом, розробленим асоціацією. Відтак обидва документи були консолідовані і з них були взяті найкращі напрацювання.

Спільний законопроект був погоджений широким адвокатським загалом на З’їзді адвокатів України 26 квітня 2014 року та скерований до Міністерства юстиції для подальшого внесення до Парламенту.

Крім того, нещодавно законопроект був обговорений представниками адвокатури та відповідними органами влади (Міністерством юстиції та Державною фіскальною службою) в рамках Спільної наради та Круглого столу, проведених 22 та 28 липня 2014 року. Усі учасники цих заходів мали можливість ще раз обговорити проблемні питання адвокатської діяльності, більшість яких вже враховано в розробленому законопроекті. Таким чином, на сьогодні процес є фактично завершеним.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти