Прес-конференція в УНІАН «До Міжнародного дня людей похилого віку 1 жовтня: «15 років в подарунок» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН «До Міжнародного дня людей похилого віку 1 жовтня: «15 років в подарунок»

(30.09.2014)
Неофіційний рекорд України: найстаршій пацієнтці пластичного хірурга - 72 роки!

1 жовтня відзначається Міжнародний день людей похилого віку. І з кожним роком це свято, що відзначається з 1990 року, набуває все більшої актуальності. Адже людство неухильно старіє: за підрахунками вчених, до 2025 року кожному п'ятому жителю планети буде більше 60 років!

Але старіючи фізично, люди молодіють психологічно. Все більше людей похилого віку, вік яких ще кілька десятиліть виключав не тільки активний, але іноді й просто повноцінний спосіб життя, не збираються відмовлятися від подорожей, роботи, кар'єри, стосунків, бізнесу. І все частіше звертаються до пластичних хірургів, щоб ліквідувати невідповідність між фізичним віком і внутрішньої молодістю.

Сьогодні кількість пацієнтів похилого віку, що звертаються за тими чи іншими послугами до клінік естетичної хірургії, зросла в рази, особливо на Заході, в Україні - в тому числі. Наприклад, в США зафіксований офіційний рекорд «найстаріший пацієнт пластичного хірурга» - 83 роки (американка Марі Колстад, яка в 83 роки вирішила вставити імпланти в груди). Що ж до України, за неофіційними даними (на жаль, подібної офіційної статистики у нас не ведеться), найстаршою пацієнткою стала 72-річна киянка - 4 роки тому один з найвідоміших пластичних хірургів України Павло Денищук зробив їй комплексну операцію з омолоджування обличчя. І зараз жінка в свої 76 років виглядає набагато молодше і привабливіше, ніж колись у 60 років!

Для проведення операції навіть дуже літній людині, приводом сказати «так» чи «ні» є зовсім не цифра в паспорті. А реальні клінічні показники. «Вік - це просто цифри, все залежить від фізіології», - вважає кандидат мед. наук, хірург вищої категорії, Національний секретар Міжнародної асоціації пластичних хірургів ISAPS Павло Денищук. Про це він повідомив на прес-конференції, яка відбулася 30 вересня.

- Якщо людина не має серйозних хронічних захворювань, пройшла повне передопераційне обстеження і отримала допуск терапевта до операції - хіба є переконливий привід відмовити йому в тому, щоб виглядати краще?

Існує думка, що чим старша людина, тим більше «радикально» потрібно з ним працювати. Зовсім ні. Навіть навпаки: чим старша людина, тим більш щадящий підхід ми намагаємося використовувати. Але на стан організму ми звертаємо увагу завжди. Комплекс доопераційного обстеження у суміжних фахівців - це непорушний закон. Просто з віком перелік цих фахівців набагато ширше і обстеження набагато більш ретельне. І для подібних пацієнтів розроблена і застосовується спеціальна передопераційна підготовка.

Які операції найбільш популярні в літньому віці? Перш за все, ті ділянки тіла, які не можна приховати під одягом: це обличчя, шия, кисті рук. Причому, як у жінок, так і чоловіків. На другому місці - передня черевна стінка, третє місце - груди. Що стосується грудей, як правило, це не встановлення імплантів, а підтяжка. Часто необхідна корекція і в області плечей: за допомогою ультразвукової ліпосакції вдається ефективно підтягувати шкіру, повертати їй втрачений тонус.

До речі, дуже сильно видає вік ... ніс. Як відомо, це єдиний орган, який росте все життя (а зовсім не сідниці!). Коли з віком ніс опускається і його кінчик трохи «клює» вниз, він дуже сильно старить обличчя. Тому раджу проводити і коригування носа: трохи піднімається його кінчик - і людина відразу візуально молодшає.

За моїми спостереженням, останні 15-10 років жінки, особливо працюючі в іноземних компаніях на керівних посадах, стали змушені звертати увагу на «фейс-контроль». Адже рано чи пізно приходить час, коли висловлюючись діловою мовою, «зовнішній вигляд перестає відповідати іміджу компанії». У мене були десятки пацієнток, які оперуються саме з цієї причини. Голова світла, енергії багато, бажання працювати величезне - а через зовнішність кар'єра зупиняється ... І я особисто знаю безліч випадків, коли після успішної операції з цими жінками подовжували контракти.

Мені іноді ставлять запитання: до якого віку діє ботокс? Так от, це залежить не від віку. Просто іноді ботокс не "спрацьовує» і в 20 років - в силу особливостей організму. Але все ж після п'ятдесяти п'яти років я цей препарат використовую дуже обережно - іноді ефект від нього важко контролювати.

Люди люблять зрозумілі й конкретні цифри: «Скажіть, на скільки років я помолодію після операції?». Можу відповісти так. В операціях, спрямованих на омолодження, дуже важливо все ж не перейти межу естетики - і усвідомити, що в 65-70 років неможливо виглядати на 40. Можна заховати років 15, але все ж не 30! Це дійсно тонке питання - іноді спроби молодитися можуть виглядати гірше, ніж природний процес старіння. І яскравим сумним прикладів тому іноді служать відомі артисти, які дуже хочуть повернути час назад. Але на жаль, це іноді виглядає безглуздо. Важливо розуміти різницю між «виглядати дуже добре і молодо» і «стати знову молодою жінкою». І хірург не повинен йти на поводу у пацієнта, він зобов'язаний встановлювати цю естетичну межу.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти