Прес-конференція в УНІАН «Як зупинити жорстоку практику цькування ведмедів собаками в Україні. FOUR PAWS: бачення та дії» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН «Як зупинити жорстоку практику цькування ведмедів собаками в Україні. FOUR PAWS: бачення та дії»

(18.02.2015)
Поблизу Львова за підтримки міжнародної зоозахисної організації Four Paws («Чотири лапи»), що співпрацює з українською владою, побудують притулок для ведмедів, вилучених у власників через жорстоке поводження з тваринами.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив координатор проектів із порятунку бурих ведмедів організації «Чотири лапи» Карстен Хертвіг та представники Міністерства екології і природніх ресурсів України Ігор Іваненко та Володимир Домашлінець.

Хертвіг зазначив, що організація займається проблемами тварин, які знаходяться безпосередньо під впливом людини, утримуються в неналежних умовах. Йдеться і про котів та собак, про свійських та диких тварин, що перебувають в неволі, зокрема й ведмедів. Four Paws забезпечує допомогу для тварин у низці країн - філії діють в Австралії, Бельгії, Болгарії, Німеччині, Великій Британії, Нідерландах , Швейцарії, США та інших. В Україні Four Paws діє з 2012 року.

«Більшість людей в Україні досі не знають про цю проблему. Тому ми хочемо працювати спільно з українською владою, щоб зруйнувати практику утримання ведмедів для цькування собаками. Якщо ми зможемо привернути увагу громадськості до проблеми жорстокості по відношенню до тварин, ми зможемо зупинити це», - зазначив Хертвіг.

Він запевнив, що, незважаючи на складну політичну ситуацію, організація продовжуватиме покращувати умови утримання бурих ведмедів на місцях та створить домівку зі специфічними умовами для ведмедів, що зазнали найбільшої жорстокості, – «притравочних ведмедів», яких утримують для того, щоб навчити мисливських собак полювати. На даний момент Four paws вже врятувала трьох ведмедів, що незаконно утримувались у приватному володінні, та забрала їх до Центру порятунку ведмедів «Надія» поблизу м. Житомир.

За його словами, зоозахисники поставили перед собою дві цілі: побудувати ведмежий притулок, щоб було куди заселяти вилучених тварин, та ініціювати вдосконалення існуючого законодавства. Зокрема, йдеться про запровадження більш жорсткого контролю на місцях за дотриманням умов утримання тварин та збільшення стягнень за нелегальну торгівлю та експлуатацію ведмедів заради прибутку.

Стосовно притулку Хертвіг повідомив, що його будівництво заплановано розпочати влітку і завершити восени. Притулок розміщуватиметься на площі 12 га на території біосферного резервату «Розточчя», внесеного в світову мережу ЮНЕСКО, який забезпечить відповідне середовище для врятованих ведмедів.

За інформацією Домашлінця, притулок біля Львова буде третім в Україні – вже функціонують центр порятунку ведмедів в Синевирі та Житомирі. Він зазначив, що для вирішення проблеми із цькуванням ведмедів має бути ухвалено закон про відповідну заборону. «Такий законопроект вже розроблений за участю Мінекології і представлений в парламент», - повідомив він.

Домашлінець додав, що сподівається на подальшу підтримку організації Four Paws та інших зоозахисників у вирішенні проблеми жорстокого поводження з ведмедями.

За даними Іваненка, який очолює департамент заповідної справи Мінекології, в країні наразі в неволі утримують близько 60 ведмедів.

За даними Four Paws, «притравочних ведмедів» в України від 15 до 20. «Ці ведмеді живуть в жалюгідних умовах у тісних клітках, де немає нічого, окрім бетонної підлоги, і випускаються лише для того, щоб на них цькували мисливських псів під час дресирування. Вони, як правило, не отримують достатньо їжі та води, що робить їх слабкими супротивниками псів. В багатьох видалені кігті», - заявляють зоозахисники.

Для будівництва притулку для ведмедів біля Львова Four Paws вдалося встановити партнерські відносини з Royal Canin. Цей французький виробник кормів для тварин активно підтримуватиме спорудження притулку та діяльність Four Paws в Україні.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти