У Міжнародний день відмови від куріння активісти Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» закликали заборонити сигарети з ароматизаторами - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Міжнародний день відмови від куріння активісти Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» закликали заборонити сигарети з ароматизаторами

(19.11.2015)
19-го листопада, у Міжнародний день відмови від куріння, активісти Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» провели акцію з вимогою заборонити виготовлення та продаж ароматизованих сигарет в Україні. До акції долучилися народні депутати, Міністерство охорони здоров’я і Бюро ВООЗ в Україні.

Під час акції «тютюновий кондитер» – фокусник у костюмі смерті – приготував із сигарет та смакових добавок «тютюнові десерти», які роблять смертельний продукт «смачнішим» і приваблюють дітей та молодь спробувати сигарети вперше. Більше 30 видів ароматизованих сигарет продаються в Україні, що займає 22% всього ринку. Саме діти та молодь є основною цільовою аудиторією тютюнової індустрії, оскільки 70% курців набувають нікотинову залежність до 18 років, а 94% – до 25-річного віку . Тютюнові компанії просувають привабливі сигарети із характерним запахом, щоб залучити нових клієнтів.

Із 20 травня 2016 року у всіх країнах ЄС сигарети зі смаками ванілі, яблука, полуниці, шоколаду та іншими ароматизаторами, згідно нової Директиви 2014/40/ЄС будуть заборонені, як такі, що вводять в оману споживачів. Народні депутати теж вийшли з ініціативою подібного законопроекту з метою зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров’я населення. У травні 2015 р. був зареєстрований законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Документ є кроком до реалізації Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну і Директиви 2014/40/ЄС.

Законопроектом запроваджується заборона на тютюнові вироби з характерним смаком. Також пропонується зміна зовнішнього виду пачок сигарет. Розмір попереджень збільшиться з 50 до 65%, вони мають бути розташовані у верхній половині пачки і матимуть графічні медичні попередження з обох сторін за зразком ЄС. Усі описані заходи відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС.

Чисельні наукові дослідження довели, що смакові, ароматичні та фармакологічні інгредієнти є небезпечними, оскільки роблять сигарети привабливим, стильним продуктом для потенційних курців, та разом із нікотином посилюють появу залежності. Саме тому прийняття законопроекту № 2820 є важливим кроком у зменшенні привабливості сигарет на шляху до покращення громадського здоров’я.

Законопроект № 2820 отримав підтримку від Міністерства охорони здоров’я України, Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Світового банку в Україні, Smoke Free Partnership (коаліція з понад 25 європейських організацій), Європейської мережі з попередження куріння (ENSP), коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» (об’єднує близько 50 організацій), ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР).
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти