Круглий стіл в УНІАН: «Проблеми національної безпеки на прикладі екологічних ризиків паливно-енергетичного комплексу України», 12.01.2016 - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в УНІАН: «Проблеми національної безпеки на прикладі екологічних ризиків паливно-енергетичного комплексу України», 12.01.2016

(12.01.2016)
Україні необхідно розпочати розробку стратегії із заміни потужностей теплоелектростанцій, більшість яких відпрацювали свій ресурс і викидають велику кількість шкідливих речовин в атмосферу, об'єктами відновлювальної енергетики, що знизить негативний вплив ТЕС на екологію і здоров'я людей.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловила група експертів, наводячи як приклад Трипільську ТЕС, яка розташована у Київській області.

За словами директора Інституту зеленої економіки, доктора економічних наук В'ячеслава Потапенка, значна кількість викидів на вітчизняних ТЕС виникає через застаріле обладнання, яке не здатне вловлювати шкідливі речовини з джерел їх виникнення.

«У нас на сьогодні обладнання теплової енергетики істотно зношене... 90% обладнання фактично вичерпало свій термін експлуатації», - сказав Потапенко.

За його словами, щорічні викиди шкідливих речовин вітчизняних ТЕС у повітря можна порівняти з обсягами вантажу в 150 составах поїздів. При цьому експерт зазначив, що викиди осідають в радіусі 30 км від місця розташування об'єкта і негативно позначаються на здоров'ї населення.

«Теплові електростанції на сьогодні працюють формально за нормами. Тобто кожна юридична особа має довідки, що у них «все добре», - наголосив Потапенко.

Він повідомив, що енергетична стратегія України, яка щорічно зазнає різних змін, що базується на застарілих стандартах СРСР, суть яких – збільшення виробництва електроенергії з нарощуванням обсягів використання викопного палива.

На думку Потапенка, в енергетичній стратегії країни необхідно ставити завдання щодо скорочення споживання електроенергії, а також розвивати відновлювальну енергетику.

У свою чергу, директор юридичної компанії «Імператив плюс» Олександр Лупейко розповів, що Трипільська ТЕС є основним джерелом шкідливих викидів в атмосферу Київської області, де її частка становить близько 82% від усіх підприємств області.

Він повідомив, що в 2014 році обсяг золовідвалів станції становив понад 26 млн тонн, тоді як на створення з них будівельних матеріалів за рік було відправлено лише 21 тис. тонн, що є дуже низьким показником. При цьому Лупейко наголосив, що влада ігнорує проблему недотримання станцією екологічних нормативів, а контролюючі органи приховують показники реальних викидів. «Інформація про стан навколишнього середовища не може бути засекречена від українців», - наголосив він.

«Трипільська ТЕС та інші подібні ТЕС в Україні по суті є екоцидом українців... Екоцид — це комплекс кримінальних і адміністративних порушень», - пояснив юрист.

Також він повідомив, що компанія «Імператив плюс» розпочала збір позовів від мешканців прилеглих до Трипільської ТЕС територій про відшкодування завданої їм моральної шкоди від екологічних порушень. «У нас вже є 500 позовів», - уточнив Лупейко.

Координатор проектів з енергоефективності Національного екологічного центру України Ганна Шумейко також погодилася з думкою про екологічну шкоду від роботи ТЕС.

«Середній вік наших вугільних станцій становить 50 років, а то й більше. В принципі, наші станції є навіть потенційно аварійними об'єктами», - сказала Шумейко, додавши, що коефіцієнт корисної дії ТЕС не перевищує 46%.

За її словами, згідно з недавніми дослідженнями фахівців, Україна посіла 9-те місце в антирейтингу країн з високою смертністю і захворюваністю через забруднене повітря.

При цьому вона нагадала, що в 2015 році на Кліматичному саміті ООН у Парижі було підписано угоду про відмову від використання викопного палива до 2050 року, яку, як очікується, активно запроваджуватимуть всі країни.

«Це означає відмову від теплоелектростанцій і газоелектростанцій. Відповідно, Україна повинна будувати свою нову енергетичну стратегію з баченням повної відмови від викопного палива і переходом до повністю відновлювальних джерел енергії», - наголосила Шумейко.

Водночас голова правління Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха повідомив, що кліматична угода прискорить заміну потужностей ТЕС об'єктами відновлювальної енергетики. Він наголосив, що одним з варіантів відмови від викопного палива є розвиток біоенергетики, яка вже зараз в Україні показує високу динаміку зростання.

Довідка УНІАН. Трипільська ТЕС входить до складу державної енергогенеруючої компанії «Центренерго», яка також експлуатує Вуглегірську та Зміївську ТЕС.

78,29% акцій «Центренерго» належать державі.

У грудні 2015 року представники 196 країн одноголосно прийняли нову домовленість Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Угода замінить Кіотський протокол й активізує діяльність країн щодо реалізації положень цієї конвенції. Новий документ визначає обсяги викидів парникових газів після 2020 року, а також заходи щодо запобігання зміні клімату.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти