Прес-конференція: "Як змінилася поширеність куріння в Україні за останній рік, і які фактори вплинули на споживання сигарет: дослідження КМІС" в УНІАН - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція: "Як змінилася поширеність куріння в Україні за останній рік, і які фактори вплинули на споживання сигарет: дослідження КМІС" в УНІАН

(01.02.2016)
Фахівці стурбовані високим рівнем куріння в Україні та наполягають на необхідності ухвалення законопроекту №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від несприятливого впливу тютюну», яким пропонується впровадити ефективніші заходи проти поширення тютюнопаління.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив керівник Українського центру контролю над тютюном, голова ГО «Життя» Андрій Скіпальський після презентації результатів загальнонаціонального опитування (омнібус) щодо тютюнокуріння в Україні, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення експертів.

«Поширеність щоденного куріння серед жителів України, старших за 18 років, становить 24%, зокрема, серед жінок - 9,0% та серед чоловіків 42,4%, що майже не відрізняється від показників 2014 р.», - наголосив Скіпальський, посилаючись на дані дослідження, проведеного у грудні 2015 р.

Для порівняння він зазначив, що у 2014 р. поширеність щоденного куріння серед чоловіків становила 42%, серед жінок – 9,3%, тоді як у 2013 році ці показники відповідно були 44,6% та 11,2%.

«Вперше за останні роки в Україні не зменшилася поширеність куріння та не зменшилося споживання сигарет навіть на фоні гіперінфляції, економічної кризи та зниження рівня доходів громадян. Це пояснюється перш за все тим, що у 2015 році влада не реалізувала жодного ефективного заходу, який би посилив контроль над тютюном», - переконаний Скіпальський.

Кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров’я, головний редактор міжнародного рецензованого журналу Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe Тетяна Андрєєва наголосила на важливості перегляду законодавчого врегулювання медичних попереджень про шкоду куріння з метою їх посилення.

«Поточні графічні попередження треба замінювати на більш ефективні з урахуванням результатів проведених досліджень, а також треба забезпечувати їх періодичну ротацію. Законодавство має вимагати від виробників, щоб затверджені попередження були рівномірно представленими на ринку», - зазначила вона, пояснивши, що один й той самий малюнок приводить до звикання курців не дивиться на ці попередження, а отже втрачається ефективність їх розміщення.

Проведене дослідження виявило, що десять медичних попереджень на пачках сигарет про шкоду і наслідки куріння використовувались тютюновими корпораціями нерівномірно. Так, найчастіше зустрічалися попередження, пов’язані з раком легень (33% від усіх діючих в Україні попереджень), із ранньою смертністю курців (19%). Всі інші попередження були розміщені лише на 4-8% сигаретних пачок, які показували респонденти-курці (замість 10%, що мали б припадати на кожне з десяти попереджень). Найрідше зустрічалися попередження, спрямовані на жінок, а саме – пов’язані зі старінням шкіри (4%), та зі шкодою, яку завдає куріння під час вагітності (4%).

Як зазначають експерти, світовий досвід доводить високу ефективність графічних попереджень, а отже Україна має звернути на це особливу увагу та врегулювати питання.

Скіпальський також звернув увагу, що одній й ті самі надписи з попередженнями про шкоду куріння розміщуються на пачках сигарет, що продаються в Україні, з 2012 р.

«З формальної точки зору час їх змінювати і впроваджувати ротацію. Але замість того, щоб просто замінювати картинки і отримувати ту ж пачку, коли на лицевій стороні нічого нема, крім текстового попередження, ми пропонуємо законопроект №2820 як такий, який взагалі змінить вигляд пачки цигарок, який заборонить смакові добавки, який врегулює нарешті використання і виробництво, продаж електронних сигарет і курильних трав’яних сумішей. Наступні 3-4 місяці ми будемо бачити боротьбу за і проти цього законопроекту, оскільки він виноситься на перше читання», - сказав керівник Українського центру контролю над тютюном.

Він висловив переконання, що саме цей законопроект пропонує, у порівнянні з іншими поданими до ВР, ефективніші заходи контролю за тютюнопалінням, оскільки базується на європейському досвіді подолання поширення куріння.

Експерти зазначили, що 10 років тому середня поширеність щоденного куріння в Україні була на рівні 37%, і її зниження до нинішніх 24% відбулося завдяки запровадженим державою активним заходам контролю над тютюнопалінням.

«Якщо ми будемо застосовувати результати досліджень, проведених і в Україні, і в інших країнах, будемо застосовувати заходи з доведеною ефективністю – це буде сприяти тому, що поширюваність паління буде і надалі зменшуватись в Україні. І це буде призводити до того, що менше людей хворітиме і помиратиме від тютюну», - зазначила Андрєєва.

Народний депутат, голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила на важливості ухвалення законопроекту № 2820, оскільки документ пов'язаний з тривалістю та якістю життя українців. За її словами, разом з іншими народними депутатами вона домагатиметься прийняття цього документу.

Про підтримку Міністерством охорони здоров’я вказаного законопроекту заявила також начальник відділу законодавчих ініціатив Департаменту громадського здоров’я МОЗ Наталія Півень.

«Міністерство підтримує законодавчу ініціативу депутатської групи, а саме - законопроект 2820, який є досить потужним законодавчим продуктом. І ми сподіваємось, що коли він набере чинності, то дозволить зменшити привабливість цигарок і допоможе в боротьбі з поширенням тютюнопаління», - сказала вона.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти