У Києві відбулися Всеукраїнські збори пошуковців 2016 року - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Києві відбулися Всеукраїнські збори пошуковців 2016 року

(28.04.2016)
«Понад 700 знайдених військовослужбовців- результати роботи операції «Eвакуація-200» («Чорний Тюльпан»)

28 квітня 2016 року в Центральному Будинку Офіцерів Збройних Сил України відбулися Всеукраїнські збори пошуковців 2016 року, організовані ВГО «Союз «Народна Пам’ять», Міністерством оборони України, за підтримки Національного військово-історичного музею України, іноземних та міжнародних організацій.

Захід був присвячений результатам роботи гуманітарної місії «Евакуація – 200» («Чорний Тюльпан») з пошуку, ексгумації та вивезення загиблих в зоні АТО військовослужбовців.

Як зазначив у своєму виступі Співголова «Чорного Тюльпану», Голова правління ВГО «Союз «Народна Пам’ять» Ярослав Жилкін – «Місія триває вже понад 500 днів. Волонтерами знайдено біля 700 тіл загиблих, - а, загалом, - понад 800 тіл жертв конфлікту. Обстежено понад 50 населених пунктів та георафічних локацій - від Саур - Могили до Дебальцево. Учасниками місії стали понад 120 волонтерів. Працює безкоштовна гаряча лінія тел. 0-800-210-135, а також спеціальні сайти www.naidy.org.ua та www.unm.org.ua , де рідні можуть повідомити про загибель й необхідність пошуку свого близького».

«Місію безумовно потрібно продовжити, адже, за нашими оцінками, ще сотні незнайдених загиблих знаходяться на неконтрольованих територіях. Очевидно, що назріло питання створеня спеціального державного органу який мав би координувати діяльність усіх служб та ініціатив у сфері пошуку , ексгумації та встановлення особи загиблих»- підкреслив Жилкін.

Також, волонтери та пошуковці приділили значну увагу державній культурній політиці в царині збереження історичної пам’яті та увічнення героїв попередніх воєн. Так в резолюції Зборів зазначено, що «представники пошукового руху України звертаються до Президента України із пропозицією установити в Україні професійне свято – День пошуковця; до Кабінету Міністрів України із закликом щодо розроблення та затвердження Загальнодержавної національно-культурної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій; до Міністерства культури України із пропозицією щодо створення при обласних управліннях культури громадських рад з питань координації дій організацій, які здійснюють земляні пошукові роботи на місцях бойових дій, а також щодо повернення норми про обов’язкове погодження з органами охорони культурної спадщини відведення земельних ділянок на території місць бойових дій ; до Міністерства внутрішніх справ України з вимогою посилити роботу із запобігання, виявлення та розслідування правопорушень , пов’язаних із оскверненням або руйнуванням меморіальних споруд жертв війни та політичних репресій», тощо.

Участь у зборах взяли пошуковці, волонтери, рідні та близькі загиблих, представники органів влади та міжнародних організацій.

Присутні також змогли ознайомитися з виставкою експонатів , ексклюзивними фото-і відеоматеріалами з місця проведення робіт, а також з предметами , знайденими на місцях запеклих боїв (речі, фрагменти амуніції, зброї та боєприпасів).
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти