Прес-конференція в УНІАН: "У Києві діють рейдери під знаком ЮНЕСКО" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: "У Києві діють рейдери під знаком ЮНЕСКО"

(13.07.2016)
Представники будівельної компанії «Інвестиційно-будівельна група» заявляють про чергову незаконну спробу перешкодити завершенню будівництва ЖК «Фреско Софія» за адресою вул.Гончара, 17-23 з боку українських політиків та чиновників різних рівнів. У своїх діях вони прикриваються нібито вимогами ЮНЕСКО, хоча ця поважна міжнародна організація немає до будівництва жодних претензій, що підтверджується відповідними документами. Про це представники «ІБГ» повідомили на прес-конференції під назвою «У Києві діють рейдери під знаком ЮНЕСКО», що відбулася 13 липня в УНІАН.

«На минулому тижні у своєму виступі на сесії Київради депутат Ольга Балицька свідомо дезінформувала громадськість, заявивши, що будівництво на Гончара стане причиною виключення «Софії Київської» зі списку Всесвітньої спадщини вже на наступній сесії ЮНЕСКО в Стамбулі. Жодного документального підтвердження своїм словам Балицька не надала. Водночас на порядку денному сесії ЮНЕСКО питання про виключення «Софії Київської» не стоїть, в оприлюдненому проекті рішень його також немає, та й не може бути, оскільки це взагалі суперечить принципам та правилам діяльності ЮНЕСКО. Варто зауважити, що наша компанія самостійно проінформувала ЮНЕСКО про свої наміри що до забудови, отримала рекомендації, врахувала та опрацювала їх з експертами цієї міжнародної організації, та в результаті отримала позитивні висновки спеціальної консультативної місії експертів. Окрім того, ще в 2010 році Національна комісія з питань ЮНЕСКО на наш запит своїм листом повідомила, що інформація, яку розповсюджують деякі особи та громадські організації про те, що «Софія Київська» буде виключена зі списків ЮНЕСКО через будівництво по вул. Гончара, не відповідає дійсності», - зазначив інвестор Олександр Дубров, один з партнерів «Інвестиційно-будівельної групи».

Окрім того, за словами Дуброва, за активної участі Балицької підготовлено проект рішення Київради за результатами роботи тимчасової комісії у питанні будівництва на вул.Гончара, 17-23, яким передбачається зупинка будівельних робіт та зменшення висотності будівлі з 35 до 25 метрів, причому демонтаж верхніх поверхів будівлі має здійснити забудовник власним коштом.

«Мало того, що про прийняття таких дивних рішень інвесторів будівництва жодним чином не попередили і не повідомляли заздалегідь, з правової точки зору таке рішення взагалі є повним нонсенсом, оскільки суперечить вже затвердженому проекту, на який отримані всі можливі дозволи та пройдені всі експертизи. Мабуть, це така подяка від міської влади нашій компанії за інвестиції у розвиток міста на суму понад 400 мільйонів гривень», - зазначив він.

Як підкреслив Дубров, на сьогодні не існує жодного негативного висновку фахівців або експертів щодо вказаного будівництва.

«Фахівці столичної мерії з департаментів містобудування та архітектури, земельних ресурсів, Управління Генплану відкрито заявляли, що проект будівництва відповідає всім нормам та має всі необхідні дозвільні документи, тому вони не бачать підстав ні для зупинки будівництва, ні для змін у проекті, але їхня думка не сприймається. Враховуючи, цілу низку інших спроб дискредитувати нашу компанію та завадити реалізації проекту будівництва «Фреско Софія», які відбуваються останнім часом, ми вважаємо це частиною спланованої рейдерської атаки», - зазначив інвестор.

Як повідомив гендиректор «ІБГ» Геннадій Ярош, 20 червня 2016 року рейдерське захоплення перейшло у «гарячу фазу».

«У цей день депутат від БПП Дмитро Білоцерківець організував групу з 60 бойовиків у балаклавах, які увірвалися о 4 годині ранку на будівництво, побили охорону, розтрощили офіс, викрали та вивезли у невідомому напрямку матеріали, комп’ютери та документи. Також нам відомо, що мера столиці Віталія Кличка свідомо дезінформували зацікавлені особи з метою, щоб він посприяв зупинці будівництва», - зазначив гендиректор ІБГ, продемонструвавши відповідні фотоматеріали.

Серед осіб, зацікавлених у зупинці будівництва по вул.Гончара, 17-23, учасники прес-конференції також назвали директора «Софії Київської» Нелю Куковальску. За їхніми словами, вона поширювала недостовірну інформацію про те, що ЮНЕСКО виступає проти будівництва житлового комплексу «Фреско Софія».

«Для виправдання своїх дій вона придумала страшилки, які ефективно впливають на масову свідомість, але не мають ніякого відношення до реальності. Наприклад, про те, що результаті будівництва на Гончара «Софію Київську» затопить. Хоча ми маємо висновок двох інститутів, що будівництво ніяк не впливає на гідрогеологічний режим національного заповіднику. Друга – знову ж таки про те, що через це будівництво «Софію» викреслять зі списку ЮНЕСКО. Як вже зазначалося, ми маємо листи Національної комісії у справах ЮНЕСКО, які спростовують це твердження, але Куковальська і зараз намагається ці страшилки вкласти у вуха громадськості, тобто свідомо вводить усіх в оману, в тому числі і мера Віталія Кличка», - повідомив Ярош.

Також учасники прес-конференції повідомили, що раніше їм вже неодноразово доводилось мати справу зі спробами рейдерства об’єкту.

«Через жадібність та непомірні апетити корумпованих чиновників та політиків, а також через нашу принципову позицію не давати їм хабарі, будівництво на Гончара, почавшись понад 10 років тому, фактично велося лише 2 роки. Причому за цей час нам довелося витримати біля 170 судових розглядів, які у переважній більшості випадків були частиною спланованих дій з метою змусити нас таки заплатити «відступні» корупціонерам. Вже декілька разів нам доводилося мати справу з рейдерами і рекетирами, які носять депутатський значок, зокрема, в 2009 році, коли будівництво намагався захопити колишній нардеп Кирило Куліков за підтримки проплачених «активістів». З 2013 року забудовник не може завершити будівництво проекту через подібні атаки. На сьогоднішній день збитки, завдані інвесторам, серед яких є два іноземці, становлять суму понад 35 млн.доларів», - зазначив Олександр Дубров.

Як повідомив юрист Олег Верховський, спроби рейдерського захоплення з боку політиків та чиновників змушують представників компанії шукати захисту в антикорупційних органах.

«Ми готуємо пакет відповідних документів та свідчень для передачі в НАБУ», - повідомив Верховський.

Реалізація проекту будівництва житлового комплексу «Фреско Софія» за участі закордонних інвесторів було розпочато ще у 2004 році. Як зазначають в «Інвестиційно-будівельній групі», проект будівлі був виконаний з урахуванням вимог забудови буферної зони, Віденської конвенції 2005 року, після отримання всіх необхідних узгоджень, проходження експертиз та громадських слухань, в тому числі з врахуванням рекомендацій ЮНЕСКО, а також без порушень існуючих правил та норм будівництва. У забудовника є всі документи та судові рішення, включаючи рішення Верховного суду України, що підтверджують законність будівництва.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти