Аграрії вимагають від влади припинити податковий грабунок і не допустити зростання цін - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Аграрії вимагають від влади припинити податковий грабунок і не допустити зростання цін

(04.10.2016)
4 жовтня у Києві та в усіх регіонах розпочався попереджувальний Всеукраїнський страйк аграріїв «Повернемо гроші селу - нагодуємо країну!». Учасники страйку протестують проти руйнівної політики влади, що призводить до падіння економіки, зростання цін на продукти і робить українців жебраками.

О 10.00 розпочався мітинг на площі Конституції перед Верховною Радою. Люди тримають плакати з гаслами: «Ростуть податки - ростуть ціни», «Ні - зростанню цін!», «Задушать аграріїв - задихнеться вся країна!».

Через необдумані податкові зміни за останні півтора року фіскальне навантаження на аграрного виробника зросла у 41 раз. В результаті скасування спеціального режиму ПДВ аграрний сектор втратив тільки за минулий рік 20 млрд. грн. оборотних коштів. Підприємці, що виробляють продукти харчування - перш за все м'ясо і молоко, працюють на межі банкрутства.

За останні два роки в Україні закрилися понад 250 000 підприємств, втрачено велику кількість робочих місць. Через більш ніж подвійне зростання тарифів і цін понад 80% українців вже опинилися за межею бідності і почали економити на їжі. Якщо влада не змінить економічну політику, подальшого падіння рівня життя людей не уникнути, - вважають учасники страйку.

Нове зростання тарифів і збереження нинішньої системи оподаткування агросектору приведуть до чергового стрибка цін - ще на 40-50%. Вже найближчим часом літр молока може подорожчати на 6-8 грн., 200 грамів масла - на 10-15 грн., кілограм свинини або яловичини - на 40 грн., буханець хліба - на 4 грн. Ціни можуть викликати соціальний вибух.

Аграрії впевнені, що зупинити падіння виробництва і не допустити подальше зубожіння народу і зростання цін ще можливо. Для цього влада повинна виконати кілька їхніх вимог.

Зокрема, прийняти законопроект 3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, у тому числі сільгоспвиробників» до кінця 2016 року. А також - повернути систему оподаткування аграрного сектора, яка діяла до 1 січня 2015 року, як найбільш підходящу для стимулювання аграрного виробництва в умовах браку інвестиційних коштів і високої інфляції.

Відновлення податкової системи, стимулюватиме виробництво, дозволить агровиробникам розвивати свою справу, створювати робочі місця і забезпечувати країну доступними продуктами харчування.

Крім того, страйкарі вимагають убезпечити народ від втрати головного ресурсу - української землі. Для цього, на їхню думку, слід продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до тих пір, поки не буде розроблений весь комплекс законодавчих актів, необхідних для завершення земельної реформи.

Учасники страйку планують прийняти резолюцію, в якій будуть позначені всі їхні вимоги. Документ буде передано голові Верховної Ради, президенту України і прем'єр-міністру України.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти