Прес-конференція в УНІАН. "Впровадження земельного ринку: чи стане цьогорічне продовження мораторію останнім" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН. "Впровадження земельного ринку: чи стане цьогорічне продовження мораторію останнім"

(20.10.2016)
Аграрний комітет Верховної Ради обіцяє протягом півроку розробити дорожню карту проведення земельної реформи в Україні, яка дозволить запустити ринок землі в нашій країні максимально швидко і безболісно.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова підкомітету з питань земельних відносин аграрного комітету ВР, народний депутат Олег Кулініч.

«Те, що потрібно від нас, ми зробимо, законопроект такий буде підготовлено за півроку. Але як він просуватиметься у залі - це вже інше питання », - сказав він.

За словами Кулініча, перед скасуванням мораторію і введенням ринку землі в Україні депутати мають ухвалити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, який досі не опрацьовано.

«Ми неодноразово чуємо про законопроект, який буде внесено у Раду, про обіг земель сільськогосподарського призначення, але такого законопроекту досі немає. А немає законопроекту - немає і підстав, щоб ми скасовували мораторій на продаж землі ... У Земельному кодексі прописано, що мораторій діє доти, поки не запрацює закон про обіг земель сільськогосподарського призначення», - зазначив депутат.

При цьому він додав, що станом на сьогодні Верховна Рада вже ухвалила багато важливих законопроектів, що регулюють сферу земельних відносин. Зокрема, депутати уточнили повноваження нотаріусів, надавши їм право реєстрації земельних ділянок. Також прийнято закон, що дозволяє передавати в користування земельні ділянки державної та комунальної власності без проведення земельних торгів. Крім того, спрощена процедура передачу на баланс територіальних громад земель, які входять у спадок, якщо спадкоємці відсутні.

Разом з тим, за словами Кулініча, низка важливих законопроектів, як і раніше, перебувають у роботі. Зокрема, це законопроект про справедливий розподіл земель у процесі приватизації державних підприємств, установ і організацій та законопроект про емфітевзис (можливості відчуження права оренди земельної ділянки).

Кулініч додав, що перед скасуванням мораторію на продаж землі необхідно також забезпечити повноцінну підтримку малих і середніх фермерів, яких у нашій країні більшість.

«Коли вони (малі і середні фермерські господарства - УНІАН) будуть підтримані повноцінно, вони вже зможуть стати повноцінними гравцями на ринку земель сільськогосподарського призначення», - сказав депутат, зазначивши, що під такими господарствами він має на увазі агропідприємства, які нараховують від 1 до 3 тис. фермерів.

Кулініч нагадав, що в проекті державного бюджету на 2017 рік уряд передбачив 5,5 млрд грн на підтримку малих і середніх фермерів, проте досі невідомо, як саме будуть розподілені ці кошти.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня Верховна Рада продовжила діючий в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2018 року. Разом з тим, введення ринку землі є однією з головних умов співпраці з ключовим кредитором України - Міжнародним валютним фондом.

Власниками землі сьогодні є тільки фізичні особи, які фактично позбавлені права розпоряджатися нею. У зв'язку з цим усі аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю. Однак експерти стверджують, що тіньовий ринок землі в Україні існує.

Експерти, як і суспільство, розділилися у думці щодо скасування заборони на продаж сільгоспземлі. Одні вважають, що його продовження створює тіньовий ринок землі, інші вказують на те, що скасування мораторію призведе до обезземелення селян і скупівлі землі зарубіжними компаніями.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти