Прес-конференція в УНІАН: «Право на захист. Ставлення громадян України на лібералізації права на володіння і легальне застосування вогнепальної зброї для самозахисту» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: «Право на захист. Ставлення громадян України на лібералізації права на володіння і легальне застосування вогнепальної зброї для самозахисту»

(12.01.2017)
В Україні збільшується кількість громадян, які підтримують ініціативу щодо вільного володіння короткоствольною вогнепальною зброєю для власного захисту.

Про це на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив позафракційний народний депутат України, член ради політичної партії «Воля» Юрій Дерев’янко, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке було проведене з 3 по 16 грудня 2016 року на замовлення цієї партії.

За словами депутата, результати опитування свідчать, що майже 25% опитаних підтримують таку ідею (повністю підтримують - 10,5%, частково підтримують - 13,8%). При цьому він нагадав, що «рік тому президент України Петро Порошенко відмовився розглядати петицію щодо легалізації короткоствольної вогнепальної зброї, заявивши, що це підтримують тільки 11 відсотків громадян».

Разом з тим, за його словами, результати опитування показали, що 63,7% респондентів не підтримують (повністю не підтримують -40,3% та частково - 23,4%) надання права українцям володіти, приховано носити та, за потреби, захищатися за допомогою короткоствольної вогнепальної зброї.

Дерев’янко повідомив, що, згідно з даними КМІС, 35,3% респондентів (16,8% повністю і 18,5% частково) погоджуються з тезою, що громадяни мають право захищати власне майно і безпеку вдома за допомогою легальної вогнепальної зброї. Однак 53,2% опитаних (31,7% повністю і 21,5% частково) не погоджуються з такою тезою.

Депутат зауважив, що, за результатами опитування, лише 6% респондентів задоволені роботою правоохоронців, 31,4% - вважають, що правоохоронці зовсім не справляються зі своїми обов’язками, а 23,2% - частково не справляються.

Дерев’янко також повідомив, що на запитання: «Якщо надати українцям право на захист за допомогою власної вогнепальної зброї, придбаної під жорстким контролем держави, чи придбали б ви особисто таку зброю для захисту від злочинців на вулицях, а також власної сім’ї і майна у себе вдома?», 55,1% респондентів відповіли, що не придбали б, 11,3% - «скоріше не придбав би», 13,8% - «так, придбав би», 13,3% - «скоріше придбав би». І не змогли відповісти 6,6% опитаних.

Дерев’янко переконаний, що Верховна Рада України має ухвалити закон, який дасть можливість громадянам України реалізувати право на захист і знизити криміногенну ситуацію в країні.

На питання кореспондента УНІАН, чи є у нього зброя, політик відповів, що не має «ніякої нагородної зброї - я її не отримував». «Є зброя, придбана як мисливська, і я чудово розумію, що це не та зброя, яку сьогодні, відповідно до чинного законодавства, можна використовувати як самозахист, бо вона має дуже обмежений спосіб використання, і її практично не можна застосовувати. Будь-яка людина, законослухняна, не буде робити якихось кроків, щоб придбати, в тому числі короткоствольну зброю для свого захисту, розуміючи, що це незаконно», - сказав він.

За його словами, тому необхідно ухвалити у парламенті такий закон, який врегулює питання щодо володіння зброєю для самозахисту з тим, щоб «це було і безпечно, і позитивно для суспільства».

КМІС опитав методом особистого інтерв’ю 2040 респондентів, що проживають у 110 населених пунктах усіх регіонів України, крім Криму та окупованих територій Луганської та Донецької областей. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти