Проект USAID "Трансформація фінансового сектора" провів круглий стіл з обговорення Закону України "Про споживче кредитування" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Проект USAID "Трансформація фінансового сектора" провів круглий стіл з обговорення Закону України "Про споживче кредитування"

(31.01.2017)
Закон України «Про споживче кредитування» був у центрі уваги круглого столу, організованого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» з метою обговорення практичних аспектів запровадження нових положень.

Прийнятий Верховною Радою та підписаний 8 грудня 2016 р. Президентом закон передбачає важливі зміни у відносинах між кредитодавцями та позичальниками. Вперше на законодавчому рівні враховано скарги споживачів на недостовірну та оманливу рекламу, погане та неповне розкриття умов кредитів, приховану плату за послуги, а також неможливість легкого порівняння пропозицій різних кредитодавців за ціною, строком кредиту та іншими умовами.

У круглому столі взяли участь представники Верховної Ради України, Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, комерційних банків, асоціацій фінансової галузі, науково-дослідних установ та засобів масової інформації.

Учасники дискусії зосередились на основних положеннях нового закону:
• обов’язкова (стандартна) інформація, яка повинна надаватися про споживчий кредит;
• заборона реклами, в якій зазначено, що кредит є безпроцентним, надається під нуль процентів або в якій вказана аналогічна за змістом інформація;
• стандартизована інформація, яка повинна надаватися споживачеві до укладення договору, включаючи обчислення реальної процентної ставки;
• зміни у черговості погашення вимог за кредитом: надходження за кредитом у першу чергу спрямовуватимуться на погашення прострочених процентів та простроченої суми кредиту, потім – процентів та суми кредиту, а в останню чергу – штрафів і пені.

Учасники також обговорили закон з точки зору його відповідності міжнародним стандартам споживчого кредитування та окреслили наступні практичні кроки.
Один із співавторів закону народний депутат Михайло Довбенко зазначив: «Це перший крок у впровадженні рівних умов гри для українських споживачів фінансових послуг. Нашим наступним завданням є прийняття пов‘язаного законопроекту про захист прав споживачів (2456-д)». Цей пов’язаний законопроект містить важливі положення про санкції за порушення та наділяє регулятора додатковими контрольними повноваженнями.

«Сьогоднішній круглий стіл є частиною нашої програми підвищення довіри населення до фінансової системи України», – зазначив Джейкоб Моррін, координатор програм Відділу економічного зростання USAID. – Довіра та впевненість у фінансовій системі мають будуватися знизу нагору на основі віри пересічних споживачів у те, що банки та інші надавачі ставляться до них справедливо». Пан Роберт Бонд, керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», додав, що підвищення довіри населення та захист прав споживачів фінансових послуг буде ключовою ініціативою Проекту впродовж наступних чотирьох років.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти