Круглий стіл в УНІАН: "Зміна правил приєднань до електромереж в Україні: хто виграє від постанови НКРЕКУ? Оцінка ситуації від учасників будівельного ринку і прогнози експертів" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в УНІАН: "Зміна правил приєднань до електромереж в Україні: хто виграє від постанови НКРЕКУ? Оцінка ситуації від учасників будівельного ринку і прогнози експертів"

(03.02.2017)
Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про запровадження питомої вартості нестандартного приєднання (підключення електроустановки потужністю від 160 кВт до 5000 кВт) до електричних мереж на рівні від 3 тис. грн до 9,4 тис. грн за 1 кВт може призвести до зростання ціни житла на 1 тис. грн/кв. м.

Про це повідомив віце-президент Академії будівництва України, генеральний директор компанії «Центр технічних рішень-груп» Віктор Лещинський на прес-конференції в УНІАН.

«Ми отримуємо капітальне навантаження на будівельний ринок, а в кінцевому підсумку на споживача, який переплачуватиме від 600 і більш як 1 тис. грн/кв. м. Необхідно замислитися, наскільки це підвищення обґрунтоване і що воно за собою потягне в найближчі тижні. Можливо, інвестор не буде зацікавлений вкладати гроші, які він планував вкласти в об'єкти в 2017 році і в наступних роках, можливо, багато компаній просто відмовлятимуться від будівництва. Це рішення призведе до серйозних наслідків для будівельного ринку», - сказав Лещинський.

За його словами, цим рішенням комісія підвищила тариф на нестандартне підключення в 6 разів, а в деяких випадках і в 20 разів.

Лещинський зазначив, що підвищення цього тарифу спричинить зростання цін на споживчі товари, оскільки при будівництві, реконструкції або модернізації промислових об'єктів бізнес буде змушений закладати даний тариф у собівартість своєї продукції.

Він додав, що Академія будівництва України ініціює проведення експертних круглих столів для вирішення сформованої ситуації.

«Ми будемо виносити це питання наступного тижня на обговорення з іншими громадськими організаціями. Це питання необхідно вирішувати негайно, і чим швидше, тим краще. Потрібно на професійному рівні зібрати фахівців, оскільки всі ці навантаження тягнуть за собою біду. Через місяць або два це торкнеться кожного бізнесмена, і тоді інвестор відмовлятиметься вкладати кошти», - сказав він.

Присутній на прес-конференції виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич заявив, що дане рішення може призвести до створення нової корупційної схеми, коли недобросовісний забудовник, щоб не платити високий тариф з нестандартного підключення, занижуватиме споживання будинку.

«Недобросовісні забудовники при визначенні напруги електрики використовуватимуть такі коефіцієнти, щоб показати, що кожна квартира споживає лише 200 Ватт, і домовлятимуться про це при укладанні договору на приєднання. Тобто буде нова корупційна складова, яку всі монополісти запровадять, – це 100%», - сказав Грусевич, додавши, що в майбутньому це може призвести до аварій у будинках. «Добре, коли вибиватиме центральний автомат у розподільному вузлі, а погано, коли горітимуть проводи в домі», - підкреслив Грусевич.

Він різко розкритикував методику формування вартості приєднання, а також зазначив, що в середньому покупець оплачуватиме в ціні квартири 100 тис. грн лише за приєднання до мережі.

«Скільки тепер має заплатити населення для того, щоб поліпшити свої житлові умови?... Як мінімум (квартира і місця загального користування - УНІАН) це 15 кВт, за які покупець повинен заплатити енергокомпанії за нібито відновлення електромереж, які компаніям дісталися в спадок від СРСР. Якщо в країні середня вартість нестандартного підключення 6 тис. грн, виходить, що 100 тис. грн треба заплатити просто як компенсацію», - сказав Грусевич.

Як повідомляв УНІАН, 31 січня НКРЕКП затвердила питому вартість нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік на рівні від 3 до 9,4 тис. грн за 1 кВт.

Зокрема, питома вартість нестандартного приєднання до електричних мереж «Київенерго» становитиме в 2017 році 3094 грн за 1 кВт (без ПДВ), до мереж «Полтаваобленерго» - 9428 грн за 1 кВт (без ПДВ).

Середнє значення питомої вартості нестандартного приєднання до електромереж становить 6094 грн 1 кВт (без ПДВ).

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що прийняття даного рішення пов'язане з тим, що, згідно із законодавством, врегульованими є питання підключення електроустановок потужністю до 160 кВт (стандартне приєднання).

На думку НКРЕКП, це рішення забезпечить стійке функціонування ринку послуг з приєднання електроустановок до мереж і дасть змогу поліпшити позиції України в рейтингу Doing Business.

У той же час голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель вважає, що прийняття цього рішення призведе до підвищення вартості приєднання сонячних і вітряних електростанцій у кілька разів, що негативно позначиться на інвестиційній привабливості даної галузі в Україні.

+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти