Відкриття виставки «Український Схід» у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Відкриття виставки «Український Схід» у Києві

(17.02.2017)
Виставка унікальних експонатів з АТО «Український схід» відкрилася в головному військовому музеї України.


17 лютого в залі Національного музею історії України у Другій світовій війні відбулося відкриття музейного виставкового проекту «Український схід». Новий музейний проект присвячено звитязі і жертовності патріотів України, які наразі на східних теренах Української держави відстоюють її суверенітет та територіальну цілісність. Це другий музейний проект, що висвітлює війну на Сході. За два з половиною роки військові і добровольці, волонтери та співробітники музею зібрали понад 4 тис. автентичних артефактів, половина яких сьогодні експонувалася вперше. Партнерами проекту стала команда журналістів ТСН каналу «1 + 1» і волонтери Гуманітарної місії «Чорний Тюльпан».

Офіційна церемонія відкриття проекту почалася ыз виконання Державного гімну України. Присутні пригадали й побачили на екрані, як співали гімн курсанти Севастопольського військово-морського училища ім. Нахімова в 2014р., оборонці Донецького аеропорту в 2015р., напередодні свого останнього бою, як виконали його скрипалька Марина Бондас в Авдіївці 2017р. та віолончеліст воїн АТО «Мартін» у Києві 2015р. Наживо гімн було виконано лідером гурту «ТаРута» Євгеном Романенком та дітьми Київського навчально-реабілітаційного центру № 6, що співали мовою жестів.


На офіційному відкритті виставки були присутні більше 100 осіб, серед яких воїни АТО та їхні сім'ї, курсанти Національного університету оборони України ім. Черняховського, Військового інституту телекомунікації та інформатизації, Військового інституту КНУ ім. Т. Шевченка, курсанти Національної Акажеміі СБУ України, Національної академії внутрішніх справ, ліцеїсти Київського військового ліцею ім. І. Богуна на чолі із начальником Військового ліцею, Героєм України Ігорем Гордійчуком, школярі, які прийшли на відкриття виставки у вишиванках.


Відкривали виставку Іван Ковальчук генеральний директор Національного музею історії України у Другій Світовій війні, Євген Нищук, міністр культури, Ярослав Жилкін, керівник Гуманітарної місії «Чорний Тюльпан», яка з 2014-го року шукає зниклих і загиблих в зоні АТО та командири добровольчих бригад і батальйонів.

Учасники офіційного відкриття виставки «Український схід» зазначили, що головою метою проекту є створення майданчику новітньої історії України , де українські захисники зможуть зустрічатися з побратимами, згадувати загиблих, а також виховувати молодь.

Центральною композицією виставки стала карета швидкої допомоги 17-го батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади. Разом з солдатами карета швидкої пройшла «гарячими місцями» Луганської та Донецької областей, врятувала сотні поранених і вивозила тіла загиблих. В глибині залу розміщуються інші експонати - прапори і шеврони, передані бійцями АТО для музею, особисті речі загиблих, фрагменти амуніції і зброї, документи, листи, дитячі малюнкию, посічені кулями і осколками таблички з назвами українських міст, що знаходяться у зоні АТО і пережили військові події.

Серед партнерів виставки «Український Схід» – волонтери гуманітарного проекту «Чорний тюльпан». Керівник проекту Ярослав Жилкін розповів, що їхньою місією були пошук та евакуація тіл загиблих. Від вересня 2014р. до липня 2015р. в рамках гуманітарного проекту Збройних сил України «ЕВАКУАЦІЯ-200» з окупованих територій Донецької та Луганської областей пошукові групи вивезли понад 200 тіл. Матеріали, які передали волонтери, склали частину композиції «Хресний шлях», що уособлює криваву ціну, яку платить український народ за право вільно жити на своїй землі.

Ярослав Жилкін зазначив, що робота волонтерів «Чорного Тюльпану» доволі тяжка фізично і, особливо, психологічно, і головною метою місії є збереження пам'яті про героїв, що віддали своє життя за Україну. «Незважаючи на труднощі, ми завжди намагалися привезти з місць боїв матеріальні свідчення подій. Сьогодні все незабутнє, що «Чорний Тюльпан» передав головному військовому музею країни, можна побачити серед експонатів виставки, яка говорить голосніше і чіткіше за будь-які слова… »- сказав Ярослав Жилкін.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти