Прес-конференція в УНІАН: «Як перемогти корупцію в обороні? Бачення Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Прес-конференція в УНІАН: «Як перемогти корупцію в обороні? Бачення Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони»

(21.03.2017)
Члени Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) закликають уряд України зробити пріоритетним вирішення питання щодо рівня засекреченості інформації в оборонному секторі.

Про це члени НАКО заявили на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, співголова НАКО Олег Рибачук заявив, що надмірна секретність не захищає національні інтереси: “Навпаки, вона створює корупційні ризики, які, у свою чергу, послабляють наші збройні формування, шкодять безпеці держави і посилюють противника”.

Члени НАКО також закликали уряд напрацювати план заходів, які сприятимуть підвищенню прозорості та контролю за закупівлями. Окрім того, НАКО наполягає на запровадженні стандартів корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (OECР) для державного концерну “Укроборонпром”.

Своєю чергою член НАКО, колишній командувач сил швидкого реагування НАТО Тім Еванс зазначив: “Без сильної політичної волі і бажання подолати корупцію в секторі оборони, безпека України залишатиметься під загрозою. А забезпечення солдат на передовій буде недостатньо”.

Окрім того, члени НАКО наголосили, що концерн “Укроборонпром” має дотримуватися принципів Організації економічного співробітництва та розвитку, які включають у себе єдині правила для всіх підприємств, а також принципи чесної конкуренції, дотримання найкращих практик здійснення обліку та аудиту, відкриття фінансової інформації.

Водночас співголова НАТО, екс-глава GRECO Драго Кос висловив переконання, що в Україні є всі передумови, щоб побороти корупцію.

“Вчора, коли я переглядав свої нотатки, я пригадав, що аналіз щодо України робив ще в грудні 2006 року. Але лише за останні роки я відчув, що в Україні є бажання до змін та протидії корупції. Ми розуміємо, що у боротьбі з корупцією є дві складові: прагнення до цього з боку населення та політична воля. У вас є всі передумови, щоб побороти корупцію", - зазначив він.

Як повідомлялося, Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) був створений в жовтні 2016 року. Він має намір розробити стратегію щодо боротьби з корупцією в цій сфері на 2017-2018 рр.

НАКО є спільним проектом Програми протидії корупції в сфері безпеки і оборони Тrаnsраrеnсу Intеrnаtiоnаl (TI-DSP), і TI України, за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти