Круглий стіл в УНІАН: «Дотримання прав людини в умовах гібридної війни» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в УНІАН: «Дотримання прав людини в умовах гібридної війни»

(30.03.2017)
Надання дозволу на екстрадицію родича екс-президента Узбекистану негативно вплине на імідж України - адвокати та експерти

Надання Україною дозволу на екстрадицію родича покійного президента Узбекистану Іслама Каримова Акбара Абдуллаєва, якій переслідується за політичними мотивами, негативно вплине на імідж країни в Європі.

Про це під час круглого столу "Дотримання прав людини в умовах гібридної війни", якій відбувся в УНІАН, заявив адвокат Абдуллаєва Тарас Шепель.

"Ця справа (надання згоди або відмова в екстрадиції - УНІАН) покаже, наскільки в Україні дотримуються прав своїх громадян, а також прав іноземців. Коли відомо, що життю Абдуллаєва загрожує небезпека, коли він піддавався тортурам в узбецькій тюрмі, якщо буде прийнято рішення про екстрадицію, це принесе шкоду іміджу України в Європі", - сказав Шепель.

У свою чергу, інший адвокат Абдуллаєва Олівер Валлаш (Німеччина) зазначив: "Ми абсолютно переконані, що ті звинувачення сфабриковані. Ми проаналізували документи, які надіслав Узбекистан до України".

При цьому Валлаш звернув увагу на те, що Абдуллаєв у 2013-2016 рр. вже відбув покарання за обвинуваченням у скоєні економічного злочину, і зараз його розшукують узбецькі правоохоронці за обвинуваченням у тому ж самому злочині. "Жодним законом не передбачено карати людину за одне і те ж двічі", - наголосив адвокат.

Громадський діяч, екс-керівник Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирило Куликов нагадав, що, згідно зі статутом Міжнародної організації кримінальної поліції (Інтерпол), людина не може переслідуватися за расовими, релігійними, національними, політичними ознаками чи мотивами. "А отже, ми повинні дотримуватися взятих на себе обов’язків", - зазначив Куликов.

Також в ході круглого столу були оприлюднені результати опитування, в якому взяли участь 1011 киян, щодо дотримання прав громадян. За результатами опитування, 61 % респондентів висловилися за невидачу Україною осіб, які розшукує Інтерпол, якщо їм в їхніх країнах загрожує небезпека, 15% - виступили за те, щоб не видавати за будь-яких умов і 11% - сказали, що треба видавати завжди.

Довідка. Абдуллаєв був затриманий 14 січня 2017 року українськими правоохоронцями в аеропорту "Київ" у зв’язку з тим, що за зверненням до Інтерполу Узбекистану він оголошений у міжнародний розшук.

В Міжнародному круглому столі на тему: "Дотримання прав людини в умовах гібридної війни" взяли участь: Олівер Валлаш, Німеччина - правозахисник, експерт в області міжнародного позовного провадження і видачі злочинців, патрон організації «Міжнародний справедливий суд»; Олена Колос - президент Інституту Дипломатії і Міжнародного Партнерства, заступник голови комісії ОС МЗС України щодо двосторонніх відносин; Костянтин Малєєв – соціолог, політолог, філософ, віце-президент Інституту Дипломатії і Міжнародного Партнерства; Ярослав Антоняк - радник голови СБУ, громадський активіст; Андрій Щекун - громадський діяч, голова громадської організації "Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український Дім», журналіст; Тарас Шепель - правозахисник, Голова Третейської палати України, суддя третейського суду; Василь Келіогло - голова робочої групи з протидії дискримінації, ксенофобії і расизму Комісії з міжнаціональних питань і культурного розмаїття ОС при МКУ, президент Союзу гагаузів України, віце-президент IDIP; Зеврі Куртбедінов-керівник БФ «УВКАФ Україна»; Емір Валєєв –перший заступник голови ГС «РАДА НАЦІОНАЛЬНИХ СПІЛЬНОТ».

+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти