Відкриття виставки тактильних ікон "Лаврські святині" у Києві - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Відкриття виставки тактильних ікон "Лаврські святині" у Києві

(16.05.2017)
Вперше люди з вадами зору зможуть побачити унікальні ікони Києво-Печерської Лаври : в українських храмах з’являться тактильні ікони «Лаврські святині».

Сьогодні в Києві до дня пам’яті одного із засновників Києво-Печерського монастиря преподобного Феодосія Печерського урочисто відкрили виставку – авторський проект Оксани Гайдук «Тактильні Ікони «Лаврські святині».

Місія суспільно-культурного проекту «Тактильні Ікони» - надати можливість людям з вадами зору самостійно відчути образи святих, що веде в духовний світ.

Відвідуючи храми чи музеї, люди з вадами зору дізнаються про ікони та про те, хто на них зображений, зі слів іншої людини, яка по-своєму описує лики святих. Це так важливо, коли є можливість кожному самостійно відчути ікони і усвідомити образи, які зображені на них.
Зір надає нам 80-90 % інформації про навколишнє середовище. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку в світі кількість людей з вадами зору збільшується на 1 млн. осіб. В Україні понад 100 тисяч незрячих людей і щороку їх зростає на 12 тис. осіб. Вони більш глибоко живуть духовним життям, адже більшість речей їм доводиться пізнавати без допомоги зору.

Як зазначила Оксана Гайдук під час урочистого відкриття виставки: « Як автор проекту, я б хотіла, щоб кожен храм України мав свою тактильну ікону і кожна людина з вадами зору могла б відчути безпосередній контакт із духовним світом. Після виставки спільно з Всеукраїнський фондом «Українське Народне Посольство» ми передамо 30 тактильних ікон в різні регіони України. Долучитись до проекту і подарувати тактильну ікону для свого храму може кожен бажаючий», - акцентувала О. Гайдук.

В свою чергу , ієромонах Гліб Казьмірук, заступник начальника соціального відділу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври додав: « Ця виставка тактильних ікон дуже необхідна. Адже кожного року в Україні перестають бачити 10 тисяч людей. Вони також мають власний духовний світ, який, насправді, дуже великий. Доказом цього є історії життя багатьох святих, які народжувалися повністю сліпими, але духовність, їх внутрішній світ були глибокими: вони могли давати поради всім людям, які до них приходили, всім, хто потребував їхньої допомоги та підтримки. Сійте добро, сійте любов в серцях кожної людини».

Засновник Всеукраїнського благодійного фонду «Діти-Квіти» Тетяна Болгаріна розповіла , що споконвіку, ікона - це вікно в духовний світ, що несе глибокий і неповторний зміст. Серія образів «Лаврські святині», виконані в барельєфі, дозволяє незрячим відвідувачам доторкнутися, в повному розумінні цього слова, до великої культурної спадщини - чудотворних ікон Києво-Печерської Лаври, однієї з найвидатніших пам’яток загальносвітової культури.

«Насправді, я дуже захоплена цією виставкою та ідеєю створення. Чому досі, тактильних ікон немає в кожному храмі? Я вважаю, що цей проект має бути підтриманий державою. І як людина віруюча, відчуваю, що це не просто барельєфи, але для багатьох - це можливість повірити в диво і отримати своє чудо!»-, наголосила Т.Болгаріна.

На виставці представлені панорамний барельєф Києво-Печерської Лаври та шість ікон для тактильного сприйняття людьми з вадами зору із відповідними описами шрифтом Брайля та фотозображеннями для супроводжуючих гостей : Свенська Печерська ікона Пресвятої Богородиці, Ікона Персвятої Богородиці «Всецариця», Ікона Успіння Божої Матері, Ікона Преподобного Агапіта Печереського, Ікона Преподобного Антонія Печерського, Ікона Преподобного Феодосія Печерського.

Скульптор проекту Михаил Федорин уточнив: «Проекти пов'язані з безбар'єрним простором в музейній сфері на території сакральних пам'яток, безумовно актуальні та необхідні і, ймовірно, настав час їх реалізовувати».

Автор Оксана Гайдук розказала , що проект реалізований спільно з Всеукраїнським Фондом сприяння міжнародному спілкуванню «Українське Народне Посольство» і тактильні ікони будуть презентовані по всій Україні: 30 тактильних ікон будуть передані в різні регіони України.

Наприкінець заходу, учасники презентації закликали всіх долучитись до проекту і подарувати тактильну ікону для свого храму.

Головний організатор проекту – Всеукраїнський Фонд «Українське Народне Посольство»
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти