Круглий стіл в УНІАН: «Муніципальна варта в Києві: як її створення вплине на безпеку в місті?» - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

Круглий стіл в УНІАН: «Муніципальна варта в Києві: як її створення вплине на безпеку в місті?»

(29.06.2017)
Політична партія «Відродження» звертатиметься до парламенту щодо необхідності ухвалення спеціального закону про муніципальну варту (поліцію).

Про це заявив керівник Київської міської організації партії «Відродження» Володимир Філіппов під час круглого столу в УНІАН на тему: «Муніципальна варта в Києві: як її створення вплине на безпеку в місті?».

Він наголосив, що це є нагальне питання, оскільки пов’язане з безпекою громадян.

Філіппов зазначив, що муніципальна поліція є у багатьох країнах Європи і вона стежить за охороною громадського порядку в парках, скверах, на вулицях міст, вона виконує функцію із запобігання порушень так званої «превентивної поліції».

«Вони не озброєні вогнепальною зброєю, практично не застосовують силу, а якщо і застосовують, то тільки до прибуття кримінальної поліції. Їхнє завдання - це безпека мешканців біля їхніх будинків, на вулиці, боротьба з адміністративними порушеннями. Тобто існує поділ повноважень і завдань кримінальної поліції і поліції муніципальної. І така система достатньо успішно працює», - сказав він.

Філіппов переконаний, що і в містах України така муніципальна варта знизить рівень адміністративних порушень, а також зробить життя людей комфортнішим.

Водночас він заважив, щоб робота муніципальної поліції була ефективною, потрібно ухвалити спеціальний закон, яким буде чітко визначено функціональні права та обов’язки представників таких муніципальних підрозділів. Це потребуватиме змін до законодавства в передачі частини повноважень Національної поліції муніципальній. Також політик підкреслив, що слід продумати моменти, щоб ця поліція не перетворилась на підрозділ з виконання «забаганок мера».

За його словами, в окремих містах України вже функціонує муніципальна варта, але сьогодні процес її створення регулюється законом «Про місцеве самоврядування». Згідно з цим законом органам місцевої влади надається право створювати правоохоронні формування, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Ліцензію на таку діяльність, яка реєструється в документах як «охорона», видає МВС.

«У підсумку, кожне таке підприємство з силовими функціями керується власним статутом, а повноваження муніципальних поліцейських або дружинників в різних містах відрізняються. Через це випливає друга проблема – те, що окремі мери, користуючись правовою невизначеністю статуту таких структур, зловживають своїм правом призначення їх керівництва. І саме з цим пов’язана найбільша кількість скандалів довкола муніципальних підрозділів поліції», - пояснив Філіппов.

Таким чином, вважає він, питання потребує широкого обговорення в суспільстві, детального опрацювання на місцевому рівні.

При цьому Філіппов запевнив, що партія надаватиме підтримку зверненням та законодавчим ініціативам щодо створення дієвої муніципальної поліції.

Голова Громадської спілки «Люди справи» Ігор Хохич нагадав, що муніципальна поліція існує вже 15 років у Львові – створена постановою міської ради. А також функціонує у таких містах як Вінниця, Кременчук, Одесса, Чернігів, Дружківка, Ірпінь, Дніпро.

«В Україні вже кілька разів порушували питання щодо створення муніципальної поліції. І навіть 2015 році було подано законопроект, але він пройшов лише перше читання і залишається в підвішеному стані», - нагадав він.

Хохич висловив сподівання, що парламент повернеться до розгляду цього питання і, можливо, буде розроблений новий законопроект, який чітко розмежує повноваження Національної поліції і муніципальної варти.

Крім того, він підкреслив важливість вирішення питання щодо фінансування роботи такої «превентивної поліції», стимулювання людей в її загонах.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти