У Києві біля Верховної Ради відбувся брифінг на тему: "Чи комфортно курити дітям в Україні?" - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

У Києві біля Верховної Ради відбувся брифінг на тему: "Чи комфортно курити дітям в Україні?"

(02.10.2017)
2 жовтня під Верховною Радою України народні депутати, представники коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», молодіжних організацій та лікарської спільноти провели акцію, де закликали керівництво ВРУ внести на голосування антитютюновий законопроект №4030а, щоб заборонити розміщувати сигарети у вітринах магазинів.

Учасники звернули увагу на проблему того, що тютюнова індустрія використовує вітрини магазинів як рекламні майданчики для стимулювання продажу сигарет. Це сприяє доступності сигарет та спонукає дітей починати курити.
«Тютюнові компанії вигадують все нові й нові способи залучити нових курців та заробити гроші на їхньому здоров’ї. Сьогодні тютюнові корпорації застосовують хитрі маркетингові ходи, спрямовані на наших дітей. Щоб захистити майбутнє покоління від тютюнової залежності, я виступила одним з ініціаторів антитютюнового законопроекту №4030а, в якому, зокрема, забороняється розміщувати тютюнові вироби, пачки та макети у вітринах кіосків та магазинів, що саме по собі є рекламою куріння», - зазначила Ольга Богомолець, голова комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

Усупереч забороні будь-якої реклами тютюну, виробники використовують магазини для стимулювання продажу сигарет, використовуючи спеціальну викладку. Сигарети розміщують так, щоб їх одразу було помітно, зайшовши в магазин чи пройшовши повз кіоск. Ці вироби зазвичай підсвічують, а на їхньому фоні розміщують привабливі малюнки людей, міст та сучасних аксесуарів. Поруч із сигаретами виставляють цукерки. Відповідно до Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну в Україні (GATS 2017), 72% українців вважають такі викладки сигарет рекламою.

«Сигаретні вітрини оточують наших дітей скрізь: біля шкіл, житлових будинків, на зупинках. Така присутність тютюнових виробів створює оманливий образ прийнятності куріння у суспільстві. Тому потрібно прибрати цей смертельний товар із вітрин, подалі від дитячих очей», - зазначила Наталія Веселова, народний депутат України.

Майже 40 держав вже заборонили виставляти сигарети на відкритих полицях магазинів, перемістивши їх у шафи, які зачиняються непрозорими дверима. Серед них Канада, Велика Британія, Норвегія, Фінляндія, Ірландія, Хорватія, Білорусь, Росія, Австралія, Нова Зеландія, Непал, Панама, Кенія.

«Законопроект №4030а, який забороняє викладку сигарет, повністю відповідає Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та її керівним принципам. Україна ратифікувала Конвенцію у 2006 році й зобов’язалась її виконувати. Отже, закликаю своїх колег-депутатів найближчим часом прийняти цей законопроект, який дозволить прибрати сигарети із вітрин магазинів», - зауважила Ганна Гопко, народний депутат України.
12 квітня 2017 року Комітет з питань охорони здоров’я одноголосно схвалив рішення рекомендувати ВРУ проголосувати законопроект №4030а у першому читанні. Законопроект також підтриманий Міністерством охорони здоров’я України. В той же час ВРУ вже тривалий час не знаходить часу на розгляд цього та інших антитютюнових законопроектів.

Представники молодіжних організацій також виступають на підтримку законопроекту. Зокрема Євген Кузик, координатор молодіжного крила Партії «БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» у місті Києві, вважає, що: «Куріння робить людей залежними, гальмує повноцінний розвиток людини, обмежує фізичну активність. Тому держава має на законодавчому рівні обмежувати доступність та привабливість сигарет, особливо серед молоді. Заборона реклами тютюну в місцях продажу є важливим кроком до попередження виникнення нікотинової залежності».

Наукові дослідження переконливо доводять, що заборона викладки сигарет в місцях продажу сприяє зменшенню поширеності куріння серед молоді. Так, Ісландія запровадила заборону викладки тютюнових пачок у 2001 році. За даними європейського опитування ESPAD, у 1999 році курили (щонайменше раз на місяць) 28% ісландських підлітків, а в 2011 – 10%.
«Діти, котрі бачать сигарети у яскравих вітринах магазинів, на 64% більш схильні почати курити. Це є тривожним сигналом, який засвідчує нагальну необхідність заборони викладок тютюнових виробів. Саме таким чином можна буде повністю викорінити рекламу тютюну в Україні», - пояснила Лілія Олефір, виконавчий директор ГО «Життя».

В Україні за останні 5 років не було прийнято жодного антитютюнового закону. Лікарі дуже схвильовані такою ситуацією, адже хвороби, спричинені куріння щодня забирають понад 230 життів українців. Днями провідні медики надіслали лист Президенту України із проханням допомогти прийняти законопроект №4030а задля зменшення поширеності куріння. Серед підписантів був і Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я. Під час акції Отто Стойка наголосив: «Життя та здоров’я людей є найбільшою цінністю держави. Тому законопроект №4030а, котрий має на меті захистити дітей та молодь від згубного впливу тютюну, має бути пріоритетом для Верховної Ради. Контроль над тютюном дійсно рятує життя і запобігає смертельним захворюванням».
Учасники акції закликали спікера парламенту Андрія Парубія розглянути законопроект №4030а на найближчому сесійному тижні й захистити дітей від нав’язливої та небезпечної реклами тютюну.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти