За участі МінТОТ підписано меморандум щодо роботи гарячої лінії для довідок тим, хто постраждав від подій на Донбасі та анексії Криму - Фотобанк УНІАН Фотобанк УНІАН

За участі МінТОТ підписано меморандум щодо роботи гарячої лінії для довідок тим, хто постраждав від подій на Донбасі та анексії Криму

(06.10.2017)
За участі МінТОТ підписано меморандум щодо роботи гарячої лінії для довідок тим, хто постраждав від подій на Донбасі та анексії Криму.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, ГО «Донбас СОС» та Програма «Радник з питань ВПО» підписали тристоронній меморандум щодо роботи гарячої лінії для надання довідкової інформації внутрішньо переміщеним особам та громадянам, які постраждали внаслідок подій на Сході України та незаконної анексії Криму.

Підписання відбулося під час прес-конференції в УНІАН за участі міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Вадима Черниша, програмного директора Stabilization Support Services в Україні Дермота Гамільтона, менеджера Програми «Радник з питань ВПО» Валерії Вершиніної, керівник громадської організації «Донбас-СОС» Вадима Валько.

За словами підписантів, головною метою буде надання оперативної довідкової інформації внутрішньо переміщеним особам та громадянам, які постраждали внаслідок подій на Сході України та незаконної анексії Криму, реагування на точкові та системні проблеми.

Передбачається, що співпраця в рамках Меморандуму дозволить спільно опрацьовувати звернення, що надходять від ВПО та осіб, які проживають на непідконтрольних уряду України територіях, а також ще оперативніше реагувати на порушення прав людини та залучити інші державні органи і органи місцевого самоврядування до вирішення проблем осіб, які звернулися по допомогу. Партнерство також дозволить спільно працювати над розробкою змін в чинне законодавство для вирішення системних проблем.

Механізм роботи гарячої лінії, як пояснили підписанти меморандуму, діятиме злагоджено для досягнення спільної мети. Зокрема, питання заявника в момент отримання оброблюється спеціалістами ГО «Донбас СОС»; звернення щодо інформаційно-консультаційної допомоги, первинної юридичної підтримки та контактів благодійних організацій вирішуються експертами «Донбас СОС» одразу в телефонному режимі - саме в той момент, коли їх потребують заявники; проблеми, пов'язані з соціальними виплатами (адресна допомога, пенсії), для їхнього найшвидшого вирішення переадресовують експертам програми «Радник з питань ВПО»; разі необхідності Міністерство у межах повноважень здійснюватиме розгляд звернень, залучатиме інші державні органи для оперативного вирішення проблеми. Проблеми громадян, які неможливо вирішити через юридичні колізії, стануть кейсами, які в обов'язковому порядку передаватимуться на Робочу групу щодо вдосконалення законодавства, яка діє при Міністерстві з питань внутрішньо переміщених осіб та тимчасово окупованих територій за підтримки Ради Європи.

«Вважаю, що це надзвичайно важливо, і це необхідна форма взаємодія для всіх органів державної влади», - сказав Черниш.
+
Продовжуючи переглядати photo.unian.net, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся c Політикою конфіденційності
Прийняти